Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Καρδιακή Ασθένεια – πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι διάφορες αγωγές

Οι υγιείς αρτηρίες μεταφέρουν ένα συνεχή εφοδιασµό αίµατος στην καρδιά σας. Χωρίς αυτό το αίµα η καρδιά σας δε µπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Αλλά μερικές φορές οι αρτηρίες στενεύουν πολύ και αυτό µπορεί να προκαλέσει καρδιακή ασθένεια.

Γιατί στενεύουν οι αρτηρίες;

Με την πάροδο του χρόνου µια λιπαρή ουσία που ονοµάζεται ‘πλάκα’ µπορεί να συσσωρευτεί µέσα στο αρτηριακό τοίχωµα µπλοκάροντας τις αρτηρίες µε αποτέλεσµα να πηγαίνει λιγότερο αίµα στην καρδιά.

Τι συµβαίνει όταν στενεύουν οι αρτηρίες;

Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή.

• Η στηθάγχη παρουσιάζεται όταν η καρδιά δεν λαβαίνει αρκετό αίµα. Τα συµπτώµατα περιλαµβάνουν πίεση στο στήθος, σφίξιµο του στήθους και πόνο στο χέρι. Μερικές φορές επίσης µερικά άτοµα ιδρώνουν ή αισθάνονται ναυτία. Αυτά τα συµπτώµατα σηµαίνουν ότι µάλλον κάτι πρέπει να είναι λάθος µε την καρδιά τους και χρειάζονται ιατρική βοήθεια το δυνατό συντοµότερο. Η στηθάγχη δεν είναι το ίδιο όπως η καρδιακή προσβολή, αλλά µπορεί να αυξήσει το κίνδυνο να πάθει κάποιος.

• Η καρδιακή προσβολή συµβαίνει όταν ένας θρόµβος σχηµατίζεται σε µια αρτηρία που ήδη έχει στενέψει από πλάκα και αυτή σταµατά το αίµα να πηγαίνει στην καρδιά. Αν ο εφοδιασµός του αίµατος σταµατήσει αρκετά µπορεί να προκαλέσει µόνιµη ζηµιά στην καρδιά. Αν κάποιο άτοµο πάθει καρδιακή προσβολή όσο πιο γρήγορα πάνε στο νοσοκοµείο τόσο µειώνουν τη ζηµιά στο µυώνα της καρδιάς.

Τι είδους αγωγές υπάρχουν;

Τα νοσοκοµεία χρησιµοποιούν αγωγές για να ανοίγουν µπλοκαρισµένες αρτηρίες. Αν η αρτηρία µπορεί να ξεµπλοκαριστεί γρήγορα, θα υποστεί λιγότερη ζηµιά η καρδιά σας. Ο γιατρός σας θα κανονίσει να κάνετε µια ειδική ακτινογραφία που ονοµάζεται αγγειόγραµµα για να δει που και πόσο άσχηµα έχουν µπλοκαριστεί οι αρτηρίες. Μετά ο γιατρός σας θα σας συµβουλεύσει τι είδους αγωγή χρειάζεται να κάνετε. Μερικά άτοµα που πάσχουν από στηθάγχη µπορεί να χρειαστούν µόνο φαρµακευτική αγωγή. Αλλά αν είχατε πάθει καρδιακή προσβολή θα χρειαστείτε φάρµακα και µια αγγειοσκόπιση ή εγχείρηση.

Φάρµακα

• Μπορούν να βοηθήσουν να διαλύσουν τους θρόµβους που µπλοκάρουν τις αρτηρίες

• Μπορούν να κάνουν το αίµα πιο αραιό χαµηλώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή ή οξεία προσβολή

• Μπορούν να χαµηλώσουν την ψηλή πίεση αίµατος

• Μπορούν να χαµηλώσουν την χοληστερόλη. Είναι µια από τις αιτίες των µπλοκαρισµένων αρτηριών.

• Μπορούν να ανακουφίσουν τα συµπτώµατα στηθάγχης

• Μπορούν να βοηθήσουν να επουλώσουν τους µυς της καρδιάς, αν είχαν πάθει ζηµιά.

Αγγειοπλαστική

Αυτή η απλή εγχείρηση βελτιώνει την ροή του αίµατος στην καρδιά µε το να ευρύνει την αρτηρία. Μπορεί να γίνει µε τοπική αναισθησία. Απαιτεί µόνο µια σύντοµη παραµονή στο νοσοκοµείο. Ο γιατρός ευρύνει την αρτηρία µε το να τοποθετήσει ένα ειδικό µπαλόνι στη µπλοκαρισµένη αρτηρία. Από τη στιγµή που το µπαλόνι είναι στην αρτηρία, ο γιατρός το φουσκώνει πριν το αφαιρέσει. Αυτό ευρύνει την αρτηρία. Μετά ο γιατρός τοποθετεί ένα µεταλλικό σωλήνα (που ονοµάζεται ‘stent’) στην διευρυµένη αρτηρία. Αυτός ο σωλήνας µένει στην αρτηρία για να την κρατήσει ανοικτή.

Εγχείρηση παράκαµψης (bypass)

Αυτή η εγχείρηση επιτρέπει µε άλλον τρόπο την ροή του αίµατος στην καρδιά. Ο γιατρός ‘δανείζεται’ µια άλλη αρτηρία από το σώµα του ατόµου (από το στήθος, πόδι ή χέρι). Αυτή η υγιής αρτηρία τότε συνδέεται στη µπλοκαρισµένη αρτηρία ώστε να µπορεί να µεταφέρει αίµα γύρω από το µπλοκάρισµα και στην καρδιά. Αυτή η εγχείρηση απαιτεί γενική αναισθησία και µακρύτερη παραµονή στο νοσοκοµείο. Όπως µε την αγγειοπλαστική και αυτή η εγχείρηση είναι συνήθως ασφαλής και επιτυχηµένη.

Τι άλλο είναι σηµαντικό;

Υγιείς συνήθειες. Οι µπλοκαρισµένες αρτηρίες συνήθως συµβαίνουν από πράγµατα που µπορούµε να ελέγξουµε, όπως κάπνισµα, δίαιτα και αδράνεια. Είναι σηµαντικό να:

• Σταµατήσετε το κάπνισµα. Το κάπνισµα κάνει ζηµιά και εξασθενεί τα αρτηριακά τοιχώµατα.

• Αποφεύγετε τα κεκορεσµένα λίπη – λίπος που βρίσκεται σε λιπαρό κρέας, σε πλήρη γαλακτοκοµικά προϊόντα, βούτυρο, βούτυρο ghee, στερεό λίπος µαγειρέµατος, τηγανιτά takeaway γεύµατα και πολλά µπισκότα, κέικ και πίτες από µαγαζιά.

• Να είστε δραστήριοι. Τακτική σωµατική δραστηριότητα όπως το περπάτηµα είναι καλή για την καρδιά. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, ο γιατρός σας θα σας παραπέµψει σε ένα πρόγραµµα για να µάθετε καλούς τρόπους εξάσκησης και για να διαχειριστείτε την κατάσταση της καρδιάς σας.

Αρχείο Αναρτήσεων