Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υπερβολικό αλάτι στα γεύματα σε ταχυφαγεία

Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού όταν καταναλώνουν γεύματα γνωστών αλυσίδων fast food, σύμφωνα με έρευνα βρετανικής οργάνωσης που ασχολείται με την υγεία και το αλάτι (Consensus Action on Salt and Health-CASH).

Η οργάνωση ανέλυσε τα γεύματα γνωστών ταχυφαγείων,στην προσπάθεια να μετρήσει την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και βρήκε ότι σε μερικές περιπτώσεις τα γεύματα περιείχαν έως και τέσσερις φορές περισσότερο αλάτι, από την ενδεδειγμένη ποσότητα για ένα εξάχρονο παιδί.

Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη μία εξτρατεία μείωσης του αλατιού στα γεύματα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ως ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση αλατιού τα έξι γραμμάρια για τους ενήλικες, τα πέντε γραμμάρια για τα παιδιά ηλικίας από επτά έως δέκα χρόνων και τα τρία γραμμάρια για παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών.

Όταν όμως η οργάνωση έκανε τις μετρήσεις στα γεύματα των ταχυφαγείων, ανακάλυψε ότι αν μία τετραμελής οικογένεια αποφάσιζε να δειπνήσει σε κάποιο γνωστό Fast Food, τότε κάθε μέλος της θα καταλάνωνε περίπου 12,3 γραμμάρια αλατιού.

Σύμφωνα με την έρευνα CASH, όλα τα ταχυφαγεία παρείχαν πληροφορίες για την περιεκτικότητα των γευμάτων τους σε αλάτι στις ιστοσελίδες τους. Κάποιες εταιρίες ωστόσο, δεν είχαν ενημερωτικά έντυπα στα σημεία πώλησης.

Οι εταιρίες από την πλευρά τους, απάντησαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σε μεγάλο ποσοστό την περιεκτικότητα των γευμάτων τους σε αλάτι και ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω μείωση.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενδεχομένως να αυξάνει και τον κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος.

ΠΗΓΗ: BBC http://health.ana-mpa.gr/articleview3.php?id=3869

Αρχείο Αναρτήσεων