Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Οι καρδιακές νόσοι σκοτώνουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες

Οι καρδιαγγειακές νόσοι σκοτώνουν στη Γαλλία κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες σε σχέση με άνδρες διαπιστώνουν γάλλοι καρδιολόγοι σε συνέδριο, που διεξάγεται από σήμερα έως το Σάββατο, στη Λυόν της κεντροανατολικής Γαλλίας.

"Τα καρδιαγγειακά περιστατικά συνιστούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού αλλά οι γυναίκες αδιαφορούν τελείως για τον κίνδυνο αυτό", δήλωσε η Ζενεβιέβ Ντεριμό, καθηγήτρια Καρδιολογίας και Φυσιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσηλευτικό κέντρο (CHU) της Λυόν.

Πριν από την ηλικία των 65 ετών, το έμφραγμα είναι τέσσερις φορές λιγότερο συχνό στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, γιατί οι γυναίκες διαθέτουν ορμονική προστασία που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων έως την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο μετά τα 65, ο κίνδυνος είναι ίδιος και για τα δύο φύλα. Καθώς οι γυναίκες ζουν περισσότερο, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με άνδρες, διευκρίνισαν οι επιστήμονες.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής τείνει να καταργήσει το φυσικό προνόμιο των γυναικών. Ο συνδυασμός λήψης αντισυλληπτικού χαπιού και καπνίσματος, όλο και πιο διαδεδομένος, ουδετεροποιεί το προστατευτικό ρόλο των οιστρογόνων. Το τσιγάρο ευνοεί επίσης την εναπόθεση χοληστερόλης στο τοίχωμα των αρτηριών.

Πηγή: Agence France-Presse

Αρχείο Αναρτήσεων