Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ελέγξτε την ομοκυστεϊνη σας, αν έχετε ιστορικό διαβήτη της κυήσεως

Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη τύπου ΙΙ διαβήτη στις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη της κυήσεως, επισημαίνεται σε νέα μελέτη.

Η μέτρηση της ομοκυστεϊνης την έκτη εβδομάδα μετά τη γέννα «θα ήταν χρήσιμη» για τον εντοπισμό των γυναικών με διαβήτη της κυήσεως που έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη αργότερα στη ζωή τους, συμπεραίνουν οι νοτιοκορεάτες ερευνητές.

Ο διαβήτης που αναπτύσσεται την περίοδο της εγκυμοσύνης, φυσιολογικά υποχωρεί μετά τον τοκετό. Σήμερα, ωστόσο, πολλές γυναίκες με τέτοιο ιστορικό παρουσιάζουν αργότερα στη ζωή τους τύπου ΙΙ διαβήτη.

Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει σχετισθεί με τη στεφανιαία νόσο και τα  εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά η σχέση και ο ρόλος της με την έναρξη του διαβήτη δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμα.

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Ναμ Τσο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ajou,  στην Νότια Κορέα, και οι συνεργάτες του μελέτησαν 170 γυναίκες με ιστορικό διαβήτη της κυήσεως, οι οποίες είχαν φυσιολογική ή εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη σε εξετάσεις που τους έγιναν έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η μη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη θεωρείται προάγγελος διαβήτη.

Μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια, οι 18 από τις γυναίκες (το 10,6%) ανέπτυξαν σακχαρώδη διαβήτη, οι μισές από τις οποίες είχαν φυσιολογική και οι υπόλοιπες εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη κατά τις πρώτες εξετάσεις μετά τον τοκετό.

Η ομάδα του δρος Τσο διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεϊνης σχετίζονταν με την έναρξη του διαβήτη, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του σωματικού βάρους και του οικογενειακού ιστορικού διαβήτη των γυναικών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρώιμη υπερομοκυστεϊναιμία (όπως αποκαλούνται επιστημονικά τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα) στις μητέρες με διαβήτη της κυήσεως, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στη ζωή, συμπέραναν οι ερευνητές.

Αρχείο Αναρτήσεων