Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ο έλεγχος του σακχάρου επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η διαταραγμένη αντοχή στη γλυκόζη, μία κατάσταση που αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους μη διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι ήδη έχουν πάθει ένα μίνι εγκεφαλικό, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές.

Τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού, το οποίο επιστημονικώς αποκαλείται παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΤΙΑ), είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που προκαλεί το πλήρες εγκεφαλικό.

Εντούτοις, τα συμπτώματα των μίνι εγκεφαλικών υποχωρούν εντός 24 ωρών, δίχως να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα. Οι επιστήμονες, όμως, τα θεωρούν ιδιαίτερα σοβαρά, διότι αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ενός πλήρους εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από την εκδήλωσή τους.

Η διαταραγμένη αντοχή στη γλυκόζη έχει σχετισθεί με τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, παρέμενε ασαφές εάν η διαταραχή αυτή αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλου εγκεφαλικού σε ασθενείς με ιστορικό παροδικών επεισοδίων.

Για να διερευνήσουν το θέμα, η δρ Σάρα Ε. Βερμέερ, από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους στο Ρότερνταμ, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την επίδραση της μειωμένης αντοχής στην γλυκόζη σε 3.127 ασθενείς με ιστορικό μίνι εγκεφαλικών.

Στη διάρκεια 2,6 ετών παρακολούθησης των ασθενών, οι 272 εκδήλωσαν πλήρες εγκεφαλικό και οι 200 έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς.

Σε όσους ασθενείς είχαν μειωμένη αντοχή στη γλυκόζη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν αυξημένος κατά 80%, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke». Επιπλέον, όσοι ασθενείς είχαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα γλυκόζης διέτρεχαν 50% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα.

Πάντως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μεγάλο εγκεφαλικό παρατηρήθηκε στους ασθενείς που είχαν διαβήτη: ήταν σχεδόν τριπλάσιος απ’ όσος στους ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αντιθέτως, τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα δεν φάνηκε να οξύνουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή σχετιζομένου με την καρδιά θανάτου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο εντατικός έλεγχος του σακχάρου στους πάσχοντες από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη φαίνεται να ελαττώνει τα εγκεφαλικά και άλλα μακροαγγειακά επεισόδια», ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών.

Αρχείο Αναρτήσεων