Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η ρύπανση ανεβάζει την πίεση

Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί σήμερα η υπέρταση, καθώς ο αριθμός των υπερτασικών αυξάνεται συνεχώς, ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 θα πεθαίνουν ετησίως 20 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η υπέρταση ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ενώ πλήττει το 30% των ενηλίκων και το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η αρτηριακή πίεση βρέθηκε να είναι αυξημένη σε ημέρες όπου η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν αυξημένη σε μετρήσεις που έγιναν σε πόλεις όπως το Σάο Πάολο και η Βοστόνη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από τη ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και η θνητότητα από αμιγώς καρδιαγγειακά αίτια και μάλιστα αναλογικά με τη συγκέντρωση σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αέρα.
Εγκαιρη διάγνωση
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή τη διοργάνωση του 5ου Πανελληνίου Συμποσίου Υπέρτασης, το οποίο θα αρχίσει τις εργασίες του αύριο στην Αθήνα, στο «Κάραβελ», και διοργανώνεται από την Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Β. Βοττέας, επίκουρος καθηγητής, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Λαϊκού», τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία της υπέρτασης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 50%, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 40% και τα στεφανιαία επεισόδια, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατά 16-20%.
Η χώρα μας είναι τέταρτη στην Ευρώπη από πλευράς επίπτωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Κάθε αύξηση κατά 10 mmHg της συνήθους αρτηριακής πίεσης συνεπάγεται 80% αύξηση στη πιθανότητα εγκεφαλικού!
Το μέλος του Δ.Σ. ιατρός Σ. Βογιάκη σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της American Heart Association for Heart Diseases and Stroke 2008, η υψηλή πίεση σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από άντρες και είναι 2 έως 3 φορές πιο συχνή σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά σε σχέση με αυτές που δεν λαμβάνουν.
Ο καρδιολόγος ιατρός Δ. Τσαγκαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕ, ανέφερε ότι η αρτηριακή υπέρταση απαντάται πολύ συχνά (30-50%) σε ασθενείς με Μεταβολικό Σύνδρομο, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες.
Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι μια σύνθετη διαταραχή του μεταβολισμού που έχει αποτέλεσμα την παρουσία περισσοτέρων των τριών από τους εξής πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σάκχαρο αίματος, τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη. Η παρουσία του συνεπάγεται διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εμφάνισης διαβήτη.
Ο Δ. Σταμάτης, γ.γ. της εταιρείας, αναφέρθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το μολυσμένο περιβάλλον ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα την αύξηση στοιχείων φλεγμονής, τα οποία οδηγούν σε αθηροσκλήρωση και στη δημιουργία ασταθούς αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβου.

Αρχείο Αναρτήσεων