Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υπέρταση και επιπλοκές

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη διότι υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία, κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα. Γι� αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς εάν έχει υψηλή πίεση.

Ο ασθενής με υπέρταση, σε σχέση με τους φίλους του της ίδιας ηλικίας, κινδυνεύει επτά  φορές περισσότερο  να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έξι φορές περισσότερο να πάθει καρδιακή ανεπάρκεια και τρεις φορές περισσότερο να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων και ανεύρυσμα της αορτής. Η υπέρταση προδιαθέτει επίσης στην πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και τύφλωση.

Ειδικά στον εγκέφαλο, με τον οποίο συνδέεται περισσότερο η υπέρταση, η αυξημένη πίεση μπορεί να επιφέρει τη ρήξη ενός ήδη εξασθενημένου αιμοφόρου αγγείου με τελικό αποτέλεσμα την εσωτερική αιμορραγία,  δηλαδή το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σοβαρό πλήγμα για τον εγκέφαλο αποτελεί και η απόφραξη από θρόμβο αίματος μιας κάποιας αρτηρίας, στην οποία προϋπήρχε στένωση. Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση είναι ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το καλό είναι ότι, μειώνοντας με την κατάλληλη θεραπεία τα υψηλά επίπεδα της πίεσης, μειώνονται και οι δυνητικοί κίνδυνοι που απορρέουν από αυτήν.

Το κακό είναι ότι συνήθως η υπέρταση δεν εμφανίζεται μόνη της. Συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξημένα τριγλυκερίδια ή από σακχαρώδη διαβήτη. Στις περιπτώσεις αυτές, οι πιθανότητες εκδηλώσεως εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι πολύ περισσότερες.

Αρχείο Αναρτήσεων