Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Εκατομμύρια κύτταρα σκοτώνει κάθε λεπτό το εγκεφαλικό

Όταν ένας άνθρωπος παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, 1,9 εκατομμύρια κύτταρα του εγκεφάλου του πεθαίνουν κάθε λεπτό που περνάει, ενώ ο εγκέφαλος που στερείται το πολύτιμο οξυγόνο γερνάει κατά 3,6 χρόνια κάθε ώρα - γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση έναρξη της θεραπείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κλινική έκβαση επιδεινώνεται όσο καθυστερεί η θεραπεία», δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέφρυ Λ. Σέϊβερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Ωστόσο, έως πρότινος δεν είχαμε την απαιτούμενη τεχνολογία για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των νευρικών κυττάρων που χάνονται κάθε λεπτό που παραμένει ελλιπής η παροχή αίματος στην προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου».

Το πρόβλημα αυτό λύθηκε χάρη σε εξελίξεις στην επονομαζόμενη νευροαπεικόνιση των εγκεφαλικών. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με στοιχεία από παλαιότερες μελέτες, επέτρεψαν στον δρα Σέϊβερ και τους συνεργάτες του να υπολογίσουν τον αριθμό των κυττάρων που χάνονται στη διάρκεια του μέσου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μέσο εγκεφαλικό επεισόδιο προσβάλει 54 χιλιοστά του λίτρου του εγκεφαλικού ιστού και χρειάζεται 10 ώρες για να εξελιχθεί, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Εγκεφαλικό», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς.

Κάθε λεπτό που περνάει δίχως να χορηγηθεί θεραπεία στον ασθενή, πεθαίνουν 1,9 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα, με συνέπεια απώλεια 14 δισεκατομμυρίων συνάψεων (είναι οι ενώσεις των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους – κάθε νευρικό κύτταρα δημιουργεί πολλές συνάψεις με τα παρακείμενά του) και 12,7 χιλιομέτρων νευρικών ινών.

Σύμφωνα με την μελέτη, το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου όπου συμβαίνουν τα περισσότερα εγκεφαλικά περιέχει συνολικά 22 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

«Τα ευρήματά μας καθ’ εαυτά δεν μας εξέπληξαν, αλλά ήταν πραγματικά αποκαλυπτική η έκταση της βλάβης», είπε ο δρ Σέϊβερ. «Επειδή έχω φροντίσει ασθενείς των οποίων η ζωή άλλαξε για πάντα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενστικτωδώς ήξερα ότι το εγκεφαλικό είναι μια καταστροφική νόσος που εξελίσσεται ταχέως. Το να βλέπεις, όμως, μπροστά σου ξερούς αριθμούς, οι οποίοι αποκαλύπτουν την πραγματική έκταση της ζημιάς που γίνεται, ήταν αληθινή αποκάλυψη».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης πρακτικά σημαίνουν ότι «κάθε άνθρωπος πρέπει να ενημερωθεί από τον γιατρό του για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, ώστε εάν τα αναπτύξει να τα αντιληφθεί αμέσως και να καλέσει σε βοήθεια», τονίζει ο δρ Σέϊβερ. «Επιπλέον, οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, οι νευρολόγοι και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να ξέρουν ότι το εγκεφαλικό είναι μία ιάσιμη νευρολογική ασθένεια, στην οποία όμως πρέπει να δίνεται η ύψιστη προτεραιότητα».

Αρχείο Αναρτήσεων