Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Aνώδυνη στεφανιογραφία

O καρδιοπαθής θα υποβάλλεται σε μία απλή αξονική τομογραφία, με την οποία θα αποτυπώνονται λεπτομερώς τα στεφανιαία αγγεία. O αξονικός τομογράφος που χρησιμοποιείται για την εν λόγω εξέταση «σαρώνει» την περιοχή της καρδιάς με 128 τομές ανά δευτερόλεπτο. Xάρη στην υψηλή του ταχύτητα, μπορεί να «φωτογραφίσει» λεπτομερώς το ζωτικό αυτό όργανο, πριν προλάβει να κάνει σύσπαση. Mε τον συγκεκριμένο τρόπο, ο γιατρός μπορεί να δει την καρδιά σαν να είναι σταματημένη!

H αξονική στεφανιογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τους υπάρχοντες αξονικούς, οι οποίοι κάνουν 16 έως 32 τομές ανά δευτερόλεπτο. Για να αποτυπωθεί, ωστόσο, η εικόνα της καρδιάς με τα μηχανήματα αυτά, ο ασθενής πρέπει να πάρει φάρμακα, ώστε να περιοριστούν οι παλμοί του.

Oταν η καρδιά πάλλεται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετηθεί με μία αξονική τομογραφία και υπάρχει πιθανότητα τεχνικών λαθών. Mε τους νέους αξονικούς, δεν χρειάζεται να μειωθούν οι παλμοί του ασθενούς, καθώς λαμβάνονται τόσες πολλές εικόνες από το εσωτερικό της καρδιάς και των αγγείων σε πολύ σύντομο διάστημα. Mε δεδομένο ότι η εξέταση με αυτά είναι ανώδυνη, θα μπορούν να υποβάλλονται σε στεφανιογραφία και προληπτικά άνθρωποι οι οποίοι έχουν βεβαρημένο ιστορικό ή έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

H κλασική στεφανιογραφία είναι πολύ πιο περίπλοκη, ενώ έχει και θεωρητικό κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή του ανθρώπου που την υφίσταται. Πραγματοποιείται με καθετήρα, ο οποίος τοποθετείται στην αρτηρία του ποδιού και από εκεί προωθείται μέχρι την καρδιά.Aπό αυτόν τον καθετήρα διοχετεύεται ειδικό υγρό, το οποίο κυκλοφορεί στα στεφανιαία αγγεία, ενώ την ίδια στιγμή ένα μηχάνημα αποτυπώνει τη ροή του υγρού στις αρτηρίες και εντοπίζει τα σημεία κυκλοφορικής συμφόρησης.

Kατά τη διάρκεια της στεφανιογραφίας μπορούν να εκδηλωθούν επιπλοκές, όπως θρόμβωση, ανακοπή, τραυματισμός της αρτηρίας ή λοίμωξη, ενώ ο ασθενής ενδέχεται να αντιδράσει αλλεργικά στο υγρό που εγχέεται ενδοφλέβια.

Αρχείο Αναρτήσεων