Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σωτήρια για τους διαβητικούς η δραστική μείωση της κακής χοληστερόλης

Η μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που σήμερα συνιστώνται για διαφύλαξη της υγείας, ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν οι ασθενείς με διαβήτη και στεφανιαία νόσο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αναφέρουν ερευνητές από το Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης.

Όπως γράφουν ο δρ Τζαίημς Σέφερντ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Diabetes Care», παλαιότερη μελέτη με το φάρμακο Lipitor (ανήκει στην κατηγορία των στατινών και χορηγείται για την ελάττωση της χοληστερόλης) είχε δείξει ότι η λήψη μεγάλης δόσης από τους ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο τους ωφελεί σημαντικά.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν μία υποομάδα 1.500 ασθενών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην μελέτη του Lipitor και έπασχαν επίσης από διαβήτη, για να διαπιστώσουν εάν και αυτοί ωφελούνταν από την μεγαλύτερη δόση της στατίνης.

Όταν άρχισε η παρούσα μελέτη, οι εθελοντές είχαν ήδη επίπεδα LDL χοληστερόλης κάτω από 130, ενώ οι επίσημες συστάσεις για τους ασθενείς με διαβήτη είναι να διατηρούν τη χοληστερόλη τους χαμηλότερη από 100.

Οι ερευνητές χώρισαν τους 1.500 εθελοντές σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων πήρε υψηλή δόση του φαρμάκου και η άλλη χαμηλή.

Έπειτα από πέντε χρόνια, η μέση LDL χοληστερόλη των ασθενών ήταν 99 στην ομάδα που έπαιρναν μικρή δόση του φαρμάκου και 77 σε όσους έπαιρναν υψηλή.

Κατά την πενταετία αυτή, 135 ασθενείς (ποσοστό 17,9%) από την ομάδα της χαμηλής δόσης έπαθαν μείζον καρδιαγγειακό συμβάν (έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανακοπή καρδιάς, θάνατο εξαιτίας τους), ενώ μεταξύ όσων έπαιρναν υψηλή δόση στατίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13,8% (καταγράφηκαν 103 μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα).

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι η μείωση της LDL χοληστερόλης σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα συνιστώμενα (δηλαδή στο 77 από το 100) ελάττωσε τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος κατά 25%, έγραψαν οι ερευνητές.

Έως ότου διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες που θα οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη και στεφανιαία νόσο ίσως θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους το ενδεχόμενο να πάρουν μεγαλύτερη δόση στατίνης, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα τους.

Αρχείο Αναρτήσεων