Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το κάπνισμα απειλεί τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει μείωση της γονιμότητας και στα δύο φύλα, αλλά και σεξουαλική ανεπάρκεια, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία του παιδιού, από την εμβρυϊκή έως και τη σχολική ηλικία.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Κάπνισμα. Σχέση με την αθηροσκληρωτική νόσο. Τρόποι διακοπής του καπνίσματος», που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος στις 24 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Απόστολος Ευθυμιάδης στην ημερίδα θα συζητηθούν ακόμη οι συνέπειες του καπνίσματος στην αθηροσκλήρωση και οι επιπλοκές της.

Άλλη δυσμενής επίπτωση του καπνίσματος είναι ότι συσχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ επιταχύνει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Το κάπνισμα σχετίζεται με την υπερκινητικότητα του εμβρύου και των νεογνών, τα οποία εμφανίζουν ταχυκαρδία και ταχυρρυθμία.

Επίσης, ενοχοποιείται για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών, ενώ σχετίζεται με μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή των παιδιών και μειωμένη ικανότητά τους στην επεξεργασία του προφορικού λόγου στο σχολείο.

Ωστόσο, οι συνέπειες του καπνίσματος «χτυπούν» και τους άνδρες, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα επηρεάζει τη στύση, δρώντας στα αγγεία του πέους, προκαλώντας αθηρωμάτωση και αλυσιδωτές βλάβες, όπως είναι η στένωση και η φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών. Εξάλλου, επηρεάζει και την ανδρική γονιμότητα, αφού σχετίζεται με την αυξημένη παρουσία τοξικών ουσιών και μικροβίων στο σπέρμα.

Διακοπή καπνίσματος

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην εμπειρία των δύο Ιατρείων διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Β΄ Παθολογικής Κλινικής λειτουργεί από το 2004 με υπεύθυνο τον καθηγητή Καρδιολογίας ΑΠΘ, Απόστολο Ευθυμιάδη. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί στο ιατρείο 612 καπνιστές (226 άνδρες και 386 γυναίκες) μέσης ηλικίας 47,1±12,14 έτη. Το δεύτερο Ιατρείο είναι νεότερο και υπάγεται στην Δ΄ Παθολογική Κλινική, με διευθυντή τον καθηγητή Γ. Ηλονίδη.

«Οι γυναίκες καπνίστριες προσέρχονται πιο εύκολα στο ιατρείο απ’ ότι οι άντρες καπνιστές, οι περισσότερες δεν καπνίζουν στο χώρο εργασίας τους κι αν το κάνουν, προτιμούν τους ειδικούς χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ καπνίζουν περισσότερο στο σπίτι όταν είναι μόνες», αναφέρει ο κ. Ευθυμιάδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν σήμερα είναι η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη, που αναστέλλουν την πρόσληψη της νικοτίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Και οι δύο φαρμακευτικές ουσίες χορηγούνται για 2-3 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση και την αποτελεσματικότητα.

Όπως προκύπτει από την εμπειρία χορήγησής τους, η βαρενικλίνη υπερτερεί της βουπροπιόνης. Ειδικότερα, στην ομάδα της βαρενικλίνης, μετά το πέρας της θεραπείας των 12 εβδομάδων, οι ασθενείς διέκοψαν το κάπνισμα σε ποσοστό 53,57%, ενώ σε ποσοστό 10,71% παρουσίασαν σημαντική ελάττωση των τσιγάρων που κάπνιζαν. Στην ομάδα της βουπροπιόνης, μετά το πέρας της θεραπείας των 12 εβδομάδων, οι ασθενείς διέκοψαν το κάπνισμα σε ποσοστό 35%, ενώ ελάττωσαν το κάπνισμα σημαντικά σε ποσοστό 12 %.

Αρχείο Αναρτήσεων