Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ένα εκατομμύριο ανάπηροι εξαιτίας του διαβήτη

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μένουν κάθε χρόνο ανάπηροι εξαιτίας του διαβήτη. Αιτία, τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος στη νεύρωση και στην αιμάτωση των κάτω άκρων και τα οποία, αν δεν αντιμετωπισθούν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό.

Στην πρόληψη αυτών ακριβώς των προβλημάτων είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (Δευτέρα 14 Νοεμβρίου), τίτλος της οποίας είναι «Προτεραιότητα στα πόδια - προλάβετε τους ακρωτηριασμούς».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, κάθε τριάντα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει το πόδι του εξαιτίας του σακχαρώδους διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, το περίπου 70% όλων των ακρωτηριασμών ποδιών συμβαίνουν σε ανθρώπους με διαβήτη, οι οποίοι έχουν 24 έως 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να ακρωτηριασθούν σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες από τη νόσο.

Οι περισσότεροι ακρωτηριασμοί ξεκινούν από ένα έλκος στο πόδι, το οποίο μπορεί να μολυνθεί και να εξελιχθεί σε γάγγραινα, ενώ συχνά είναι και τα αποστήματα και οι φλεγμονές.

Την δυσοίωνη αυτή πραγματικότητα επιτείνει το γεγονός ότι η συχνότητα του διαβήτη αυξάνεται διαρκώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη εκτιμά ότι η συχνότητα της νόσου θα αυξηθεί κατά 45% την τρέχουσα δεκαετία και κατά 70% την προσεχή, με συνέπεια τα 200 εκατομμύρια των ασθενών με διαβήτη που υπάρχουν σήμερα να υπερβούν τα 340 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής κ. Σωτήρης Ράπτης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης των νεύρων (νευροπάθεια) και εμφάνισης προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος (ισχαιμία) στα πόδια.

Οι διαταραχές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη του ποδιού, καθώς και να επιβραδύνουν την επούλωση των πληγών. Αν αυτές οι πληγές επιμολυνθούν, μπορεί να καταλήξουν σε ακρωτηριασμό. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται διαβητικό πόδι και αποτελεί την συνηθέστερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο των πασχόντων από διαβήτη.

Τα καλά νέα κατά τον κ. Ράπτη είναι ότι στο 80% των περιπτώσεων οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό � αρκεί να υποβληθούν στην απαιτούμενη, «επιθετική» θεραπεία. Ακόμα, όμως, και όταν είναι απαραίτητος ο ακρωτηριασμός, το άλλο πόδι και η ζωή του ασθενούς μπορούν να σωθούν με την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθηση από εξειδικευμένους στην περιφερειακή αγγειοπάθεια και το διαβητικό πόδι ειδικούς.

Αρχείο Αναρτήσεων