Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η αιφνίδια άσκηση επικίνδυνη για τους καρδιοπαθείς

Η αιφνίδια σωματική καταπόνηση μπορεί να ενεργοποιήσει παράγοντες θρομβώσεως του αίματος σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να γυμνάζονται τακτικά και με συνέπεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η απότομη, μικρής διάρκειας άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς συγκόλλησης των αιμοπεταλίων (οδηγούν στην θρόμβωση) ακόμα και στους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο δρ Γκρέγκορυ Λιπ από το Πανεπιστημιακό Τμήμα Ιατρικής του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία, και οι συνεργάτες του διερεύνησαν εάν το επονομαζόμενο τεστ βαδίσεως ISWT (απαιτεί βάδιση με γρήγορο βήμα για λίγη ώρα) επηρεάζει δείκτες του αίματος οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν την ανάπτυξη βλάβης και δυσλειτουργίας στα κύτταρα, καθώς και την πηκτικότητά του.

Έτσι, ζήτησαν από 53 καρδιοπαθείς και 10 υγιείς εθελοντές να υποβληθούν στο τεστ, υποβάλλοντάς τους επίσης σε εξετάσεις αίματος πριν και μετά από αυτό.

Οι αιματολογικές εξετάσεις πριν από το τεστ έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν ούτως ή άλλως υψηλότερα επίπεδα παραγόντων θρομβώσεως στο αίμα τους σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Αμέσως μετά το τεστ, τα επίπεδα αυτά είχαν αυξηθεί σημαντικά στους ασθενείς, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Heart», όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους. Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στους υγιείς εθελοντές, αλλά σε μερικούς δείκτες ήταν σημαντικά μικρότερη απ’ ότι στους ασθενείς.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες μελέτες για να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα, αλλά συσσωρεύονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση είναι καλύτερη από την σύντομη και απότομη άσκηση για όσους διάγουν καθιστική ζωή», δήλωσε ο δρ Λιπ. Και πρόσθεσε ότι επειδή η θρόμβωση του αίματος αποτελεί υποκείμενη αιτία στα περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα, η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της μπορεί να συμβάλει στην επινόηση νέων μεθόδων αντιμετώπισής της.

Αρχείο Αναρτήσεων