Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ανέστησαν καρδιά στο εργαστήριο

Αφήνοντας άφωνη την επιστημονική κοινότητα, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν παλλόμενες καρδιές αρουραίων χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε καρδιές νεκρών πειραματόζωων.

Το επαναστατικό επίτευγμα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που αναμένεται να εφαρμοστεί στον άνθρωπο τουλάχιστον σε δέκα χρόνια, θα μπορούσε να επιλύσει το παγκόσμιο, πλέον πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης των οργάνων.

Ανέστησαν καρδιά στο εργαστήριο

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ήξεραν από προηγούμενες μελέτες πώς να μετατρέπουν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (αρχέγονα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε ιστό σώματος) σε καρδιακά κύτταρα. Ομως, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπιζαν ήταν ότι τα κύτταρα που παράγονται δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε περίπλοκες δομές, όπως τα ολόκληρα όργανα.

Το επίτευγμα

Προκειμένου να υπερπηδήσουν το εμπόδιο αυτό, οι ερευνητές έλαβαν καρδιές αρουραίων και απομάκρυναν όλα τα κύτταρα χρησιμοποιώντας χημικά, αφήνοντας πίσω μόνο έναν άσπρο «σκελετό» από ίνες.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια κολλαγόνου, πολλαπλασίασαν βλαστοκύτταρα από έμβρυα ποντικών, τα οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε τύπο ιστού.

Τέσσερις μέρες αργότερα, τα καινούρια καρδιακά κύτταρα άρχισαν να συσπώνται και, έπειτα από οκτώ μέρες, οι τεχνητές καρδιές λειτουργούσαν κανονικά ως αντλίες.

Στο μέλλον, οι γιατροί θα χρησιμοποιούν σκελετό της καρδιάς από πτωματικούς δότες ή χοίρους και θα καλλιεργούν πάνω τους κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Αυτό θα το επιτύχουν λαμβάνοντας βλαστοκύτταρα από μυελό των οστών του ασθενούς, επισημαίνει η επικεφαλής της ομάδας, Ντόρις Τέιλορ.

«Σίγουρα εκπλαγήκαμε που δούλεψε τόσο καλά και τόσο γρήγορα. Υπήρχαν τόσα σημεία στα οποία θα μπορούσε να πάει λάθος», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αμερικανίδα ερευνήτρια.

Αν και η εφαρμογή της μεθόδου στον άνθρωπο απέχει τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο μεσοδιάστημα, τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση των βλαβών έπειτα από εμφράγματα.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης είναι να δουν εάν η παλλόμενη καρδιά αρουραίου μπορεί να αντλήσει περισσότερο αίμα, προκειμένου να γίνει αρκετά ώριμη ώστε να μπορεί να κρατηθεί ένα ζώο στη ζωή.

Αρχείο Αναρτήσεων