Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Φάρμακα που προκαλούν παχυσαρκία;

Ανεπιθύμητη παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα φάρμακα. Τα ψυχοτρόπα φάρμακα και οι βήτα αναστολείς επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση της όρεξης ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου, αναφέρει ο Γερμανικός Πράσινος Σταυρός που εδρεύει στο Μάρμπουργκ.

Η αύξηση του βάρους μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αλλαγή του φαρμάκου ή με την αύξηση της προσοχής στη διατροφή.  Η αντικατάσταση με  αναστολείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης (ACE inhibitors) ή με  διουρητικά  μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του βάρους εάν βέβαια δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ιατρικές παρενέργειες, αναφέρει η ιατρική οργάνωση.

Τα ψυχοτρόπα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νευροληπτικών και των αντικαταθλιπτικών μπορεί να αυξήσουν την όρεξη γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο δεν πρέπει να διακόπτεται  απότομα η χορήγηση φαρμάκων τα οποία προκαλούν αύξηση του βάρους. Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, πριν προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Αρχείο Αναρτήσεων