Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Επείγουσα αγγειοπλαστική, λιγότεροι θάνατοι

Πεννυ Μπουλουτζα

Λιγότεροι θάνατοι ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου θα σημειώνονταν στη χώρα μας, εάν η πολιτεία βοηθούσε στην καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των καρδιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων ώστε αυτά να αντιμετωπίζουν τον εμφραγματία με επείγουσα αγγειοπλαστική. Αυτό τόνισαν χθες οι καρδιολόγοι, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες για επείγουσα αγγειοπλαστική των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, θα έπρεπε απλώς να εφημερεύουν, σε 24ωρη βάση, 4-5 αιμοδυναμικά εργαστήρια καρδιολογικών τμημάτων με την κατάλληλη στελέχωση από γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολόγους.

Οπως επεσήμαναν χθες με αφορμή το 20ό Συνέδριο «Εξελίξεις στην Καρδιολογία» που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ο πρόεδρος του Συνεδρίου, διευθυντής του καρδιολογικού Τμήματος Τζανείου κ. Στεφ. Φούσσας, οι καθηγητές καρδιολογίας κ. Αντ. Μανώλης και Ιωάν. Καλλικάζαρος και ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου κ. Ανδρ. Μελιδώνης, ένα στα πέντε άτομα που εκδηλώνουν έμφραγμα, πεθαίνουν πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο με φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή υποβάλλονται σε θρομβόλυση, το 6%-8% θα χάσει τη ζωή του κατά τον πρώτο μήνα μετά το επεισόδιο. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 4%-6%, εάν ο ασθενής υποβληθεί σε αγγειοπλαστική εντός των πρώτων 90 λεπτών μετά το έμφραγμα. Σημειώνεται ότι η πρωτογενής αγγειοπλαστική βοηθά επίσης στην καλύτερη πρόγνωση των ασθενών αφού με τον τρόπο αυτό «σώζεται» μεγαλύτερο μέρος του μυοκαρδίου του ασθενούς.

Στην Ελλάδα, αυτή η θεραπευτική προσέγγιση εφαρμόζεται σε ορισμένα νοσοκομεία -όπως π.χ. στον Ευαγγελισμό όπου εδώ και τρία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια για 24ωρη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου- χωρίς όμως κεντρική οργάνωση, αλλά με τις προσπάθειες των ίδιων των καρδιολόγων. Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ότι πρέπει με τη συμβολή της πολιτείας να αναπτυχθεί ένα «δίκτυο» καρδιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων, που θα είναι έτσι στελεχωμένα ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν ανά πάσα στιγμή αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

H KAΘHMEPINH

Αρχείο Αναρτήσεων