Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τα φρούτα ρίχνουν τη πίεση

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν καλύτερη αρτηριακή πίεση απ’ όσο οι πιο κρεατοφάγοι συνομήλικοί τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την σύσταση να τρώμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα για το καλό της καρδιαγγειακής υγείας μας.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη σε μεσήλικες από τέσσερις χώρες, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες φυτικές πρωτεϊνες (από δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα) είχαν πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, ακόμα και λίγο να αύξανε κανείς την πρόσληψη φυτικών τροφίμων, η αρτηριακή του πίεση μειωνόταν θεαματικά.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας», όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους, το όφελος που παρείχαν τα φυτικά τρόφιμα ήταν ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες, όπως η άσκηση, η κατανάλωση άλατος και το σωματικό βάρος.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συτάσεις για αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων, ώστε να αποφευχθεί η υπέρταση και τα δεινά που αυτή προκαλεί, όπως η στεφανιαία νόσος και η νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε στο Ρόιτερ ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Έλλιοτ, από το Imperial College του Λονδίνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.680 εθελοντές, ηλικίας 40-59 ετών, από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Επί έξι εβδομάδες, οι εθελοντές υποβάλλονταν σε τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πιέσεώς τους, ενώ τέσσερις φορές ενημέρωσαν αναλυτικά τους ερευνητές για ό,τι έφαγαν το τελευταίο 24ωρο. Συμπλήρωσαν επίσης λεπτομερή ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Συνολικά, τα μέσα επίπεδα αρτηριακής πιέσεως μειώνονταν όσο αυξανόταν η κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε με την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αν και οι εθελοντές που τα προτιμούσαν έτειναν να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος οπότε η διαφορά στην πίεσή τους μπορεί να σχετίζεται και με τα αυξημένα τους κιλά.

Οι λόγοι για τους οποίους μειώνεται η αρτηριακή πίεση με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων παραμένουν ασαφείς. Οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, καθώς και το γεγονός ότι περιέχουν ορισμένα αμινοξέα (είναι οι «θεμέλιοι λίθοι» των πρωτεϊνών) τα οποία συμβάλλουν στον έλεγχο της πιέσεως.

Αρχείο Αναρτήσεων