Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας

Έναν ακόμα λόγο για να προσέχουμε το σωματικό βάρος μας ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές: τη νεφρική ανεπάρκεια.
Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της τελικού σταδίου νεφρικής νόσου, όπως αποκαλείται η νεφρική ανεπάρκεια.
«Ο αριθμός των ανθρώπων με νεφρική ανεπάρκεια αυξάνεται διαρκώς, αλλά έως τώρα δεν γνωρίζαμε σε τι βαθμό αποτελεί η νόσος συνέπεια της παχυσαρκίας», δήλωσε ο δρ Τσι-γιουάν Χσου, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ακόμα και οι λίγο υπέρβαροι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως νεφρικής ανερπάρκειας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Όσον αφορά τους πάσχοντες από κακοήθη παχυσαρκία (όσοι έχουν βάρος υπερδιπλάσιο του φυσιολογικού), «αυτοί είχαν 700% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο», τόνισε ο δρ Χσου.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), των ΗΠΑ, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας».
Οι ερευνητές βάσισαν τα ευρήματά τους σε στοιχεία από περισσότερους από 320.000 εθελοντές, των οποίων το ύψος και το βάρος καταγραφόταν από το 1964 έως το 1985. Τα χρόνια που ακολούθησαν, καταγράφηκαν συνολικά 1.471 κρούσματα νεφρικής ανεπάρκειας στους ανθρώπους αυτούς.
Τα περιττά κιλά αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και όταν οι ερευνητές έκαναν τις απαιτούμενες προσαρμογές για την υπέρταση και τον διαβήτη, που αποτελούν δύο καλά γνωστούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρά νεφρολογικά προβλήματα.

Αρχείο Αναρτήσεων