Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

«Κροκοδείλια» αγγεία αντί για μπαϊπάς

Πρωτοποριακή επέμβαση στην καρδιά με εμφύτευση βλαστοκυττάρων
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη
Οι επιστήμονες μιμούνται το σύστημα αιμάτωσης της καρδιάς των κροκόδειλων και αναπτύσσουν νέους, μικρούς διαύλους σε όλο το στεφανιαίο δίκτυο
Οι επιστήμονες μιμούνται το σύστημα αιμάτωσης της καρδιάς των κροκόδειλων και αναπτύσσουν νέους, μικρούς διαύλους σε όλο το στεφανιαίο δίκτυο
Η καρδιά του κροκόδειλου... λύνει τα χέρια των καρδιοχειρουργών για τη θεραπεία εκείνων των ασθενών που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μπαϊπάς. Η μέθοδος, που συνδυάζει τη χρήση λέιζερ με την εμφύτευση αρχέγονων κυττάρων, έχει ήδη εφαρμοστεί σε τρεις ασθενείς με ενθαρρυντικά, προς το παρόν, αποτελέσματα.
Η έμπνευση για την ανάπτυξη της μεθόδου ήταν η παρατήρηση της αιμάτωσης της καρδιάς τών- κατά τα άλλα όχι και τόσο συμπαθητικών- ερπετών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η καρδιά των κροκόδειλων αιματώνεται μέσω καναλιών που ξεκινούν από το τοίχωμα του μυοκαρδίου και κατευθύνονται στο εσωτερικό. Στόχος των χειρουργών, μιμούμενοι το καρδιακό σύστημα των κροκόδειλων, είναι να ανοίγουν «τρύπες» σε όλο το μήκος του στεφανιαίου δικτύου, δημιουργώντας «διαύλους» για την επίτευξη της αιμάτωσης της περιοχής.
Όπως τόνισε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Σωτήρης Πράπας, «η πρακτική αυτή είναι απαραίτητη, αφού οι ασθενείς στους οποίους απευθύνεται η συγκεκριμέ νη μέθοδος αντιμετωπίζουν προβλήματα αθηρωμάτωσης στο σύνολο του στεφανιαίου δικτύου». Η εκτεταμένη στένωση των στεφανιαίων αγγείων είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μπαϊπάς ή αγγειοπλαστική.
Η νέα μέθοδος αποτελείται από δύο στάδια: κατά το πρώτο οι ειδικοί δημιουργούν «οπές» στο μυοκάρδιο με τη χρήση λέιζερ. Εν συνεχεία, ο γιατρός πραγματοποιεί εμφύτευση αρχέγονων κυττάρων (βλαστοκυττάρων), ώστε να αναπτυχθούν νέα μικρά αγγεία στην περιοχή.
Σχετικά με την εμφύτευση αρχέγονων κυττάρων στην καρδιά, ο κ. Πράπας επισήμανε πως εφαρμόζεται ήδη για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η ανεπάρκεια. «Το μέλλον είναι η παραγωγή ιστών, δηλαδή η δημιουργία καρδιάς από την καλλιέργεια των εν λόγω κυττάρων. Δεν είναι και τόσο κοντινή η προοπτική αυτή, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον δρόμο για την υλοποίησή της».
Σημειώνεται πως οι νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στον τομέα της καρδιοχειρουργικής θα συζητηθούν στο πλαίσιο του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Χειρουργών Καρδιάς και Θώρακα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κω από τις 30 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Αρχείο Αναρτήσεων