Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το οινόπνευμα προκαλεί βλάβες στην υγεία

Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο; Xαλασμένα δόντια, εύθραυστα κόκκαλα, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, διαβήτης, άνοια, καρκίνος, παχυσαρκία; Οτιδήποτε και αν φοβάστε περισσότερο, μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι συνδέεται με τα ποτά που καταναλώνετε ή που αποφεύγετε. Είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, ό,τι πίνουμε.
Πέρυσι, επιτροπή επιστημόνων υποστηριζόμενη από το Ινστιτούτο Υγείας Unilever (της παραγωγού του τσαγιού Lipton) εξέδωσε φυλλάδιο οδηγιών ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να μας σταματήσει από το να πίνουμε άχρηστες θερμίδες. Η επιτροπή, υπό τον συντονισμό του Μπάρι Μ. Πόπκιν, καθηγητή διαιτολογίας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, έκρινε «ότι η κατάσταση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στη δημιουργία του προβλήματος συνέβαλαν σημαντικά τα αναψυκτικά. Οι ειδικοί επαναξιολογώντας 146 δημοσιευμένες μελέτες προσπάθησαν να εντοπίσουν την επίδραση των διαφόρων ποτών στην υγεία μας.
Προφανώς το καλύτερο είναι το νερό. Δεν διαθέτει θερμίδες, δεν εγκυμονεί κινδύνους και μόνον ωφελεί τον οργανισμό. Ωστόσο, η επιτροπή των ειδικών θεωρεί ότι τα εμφιαλωμένα νερά που έχουν εμπλουτισθεί με διάφορα θρεπτικά συστατικά παραπλανούν τους καταναλωτές.
Πολλές σοβαρές μελέτες συνέδεσαν τον καφέ με περιορισμό του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο του Πάρκινσον. Οι περισσότερες μελέτες δεν συνδέουν την υψηλή κατανάλωση καφέ με καρδιαγγειακά νοσήματα αν και έχει διαπιστωθεί ότι ο καφές αυξάνει την υπέρταση. Τέλος, δεκαετής μελέτη έδειξε ότι όσοι έπιναν γάλα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μεταβολικό σύνδρομο, τον προάγγελο της στεφανιαίας νόσου.
Καθημερινή

Αρχείο Αναρτήσεων