Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η καφεΐνη βλαπτική για τους διαβητικούς

Η κατανάλωση καφέ, τσαγιού καθώς και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη παρεμποδίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 (το λεγόμενο και διαβήτη των ενηλίκων) να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, καθώς συχνά όπως παρατηρήθηκε τα αυξάνει μετά την κατανάλωση γεύματος.
Ο διαρκής έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα δέκα πασχόντων από τη νόσο οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι όλα τα καφεϊνούχα ποτά βοηθούν στην άνοδο της γλυκόζης στο αίμα αμέσως μετά το φαγητό. Αν τα επίπεδα του σακχάρου δεν ελεγχθούν κατά τον επιβεβλημένο τρόπο, οι διαβητικοί εμφανίζουν προβλήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και άλλα.
Στους δέκα εθελοντές που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα είχε εμφυτευθεί, κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας, ένας μικρός μετρητής της γλυκόζης στο αίμα και έτσι κατέστη δυνατή η διαρκής παρακολούθηση των αυξομειώσεων της γλυκόζης. Για να ελεγχθεί η ποσότητα καφεΐνης που προσλάμβαναν οι μετέχοντες στο πείραμα, η ομάδα των ερευνητών τους χορήγησε χάπια με τη δραστική ουσία που αναλογούσαν σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Μια ομάδα ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πειράματος έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo).
Οπως διαπιστώθηκε, όταν οι εθελοντές κατανάλωναν καφεΐνη, τα μέσα ημερήσια επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους παρουσίαζαν αύξηση ακόμα και κατά 8%. «Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, όταν καταναλώνεται καφεΐνη», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Λέιν, του πανεπιστημίου Ντιουκ, που συντόνισε την ομάδα των ερευνητών. «Πιθανώς η καφεΐνη κατά κάποιο τρόπο να εμπλέκεται στη διαδικασία με την οποία η γλυκόζη μεταφέρεται από το αίμα στους μυς και τα άλλα κύτταρα του οργανισμού όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο». Επί του παρόντος οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν κάνει συστάσεις προς τους διαβητικούς ώστε να αποφεύγουν τη διεγερτική ουσία. Παραδόξως στο αντίθετο αποτέλεσμα κατέληξε φινλανδική μελέτη του 2004 στην οποία διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Καθημερινή

Αρχείο Αναρτήσεων