Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ηλεκτροκαρδιογράφημα με μεγαλύτερη ευαισθησία

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ουσιαστικά η νέκρωση ενός τμήματος του ιστού της καρδιάς (του μυοκαρδίου) ,λόγω ενός θρόμβου σε μια στεφανιαία αρτηρία η οποία αιματώνει το συγκεκριμένο τμήμα. Ο θρόμβος φράσσει την αρτηρία, η κυκλοφορία του αίματος διακόπτεται , με αποτέλεσμα την νέκρωση του συγκεκριμένου τμήματος. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αφορά συνήθως αλλά όχι πάντα την ηλικιακή ομάδα των ανδρών 40-70 ετών και λιγότερο τις γυναίκες μιας και η αναλογία είναι περίπου 3,5 προς 1.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου διαγιγνώσκεται είτε μέσω των συμπτωμάτων, είτε μέσω διαφόρων τεχνικών όπως είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) η η μέτρηση διαφόρων ενζύμων στο αίμα του ασθενούς . Ακόμα όμως και με την βοήθειά του (του ΗΚΓ) ένας αριθμός εμφραγμάτων δεν διαγιγνώσκεται και αυτό αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς.

Η νανοτεχνολογία παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί κριτική, μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια τόσο στους ασθενείς όσο και στην επιστήμη της ιατρικής. Ένα chip λοιπόν το οποίο βασίζεται στην νανοτεχνολογία έρχεται τώρα για να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες εξετάσεις για την διάγνωση του εμφράγματος, και να μπορεί ο θεράπων ιατρός να διακρίνει το έμφραγμα έγκαιρα ούτως ώστε να χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Το nanochip κατασκευάστηκε από τους ερευνητές από το University of Texas και η καινοτομία του είναι ότι σε αντίθεση με την κλασσική εξέταση αίματος η οποία βρίσκει ένζυμα τα οποία είναι σε αυξημένη ποσότητα σε περίπτωση εμφράγματος η οποία διαρκεί πολύ και χάνεται πολύτιμος χρόνος, είναι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μιας και ανιχνεύει συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο σάλιο των ασθενών με μια μη επεμβατική τεχνική.

Το chip βρίσκεται πάνω σε μια μικρή κάρτα η οποία περιέχει μια κοιλότητα στην οποία συλλέγεται μια μικρή ποσότητα σιέλου από τον ασθενή. Στην συνέχεια κάρτα με το chip εισάγεται σε έναν ειδικό αναλυτή ο οποίος έχει μέγεθος όσο μια τοστιέρα (δηλαδή είναι φορητός). Το σάλιο εισχωρεί στο chip και οι πρωτεΐνες συλλαμβάνονται σε ειδικούς υποδοχείς.
Ανάλογα με το είδος της πρωτεΐνης διάφοροι δείκτες χρωματίζονται ανάλογα , οι ενδείξεις των οποίων “διαβάζονται” από ένα chip video το οποίο είναι παρόμοιο με αυτά που βρίσκονται στις βιντεοκάμερες. Το τελευταίο λαμβάνει φωτογραφίες σε διαφορετικά μήκη κύματος και εξάγεται ένα αποτύπωμα.

Το αποτύπωμα που εξάγεται δείχνει αν οι πρωτεΐνες που ανιχνεύθηκαν είναι φυσιολογικές ή καταδεικνύουν έμφραγμα.

Ο συνδυασμός της παραπάνω τεχνικής σε συνδυασμό με το κλασσικό ΗΚΓ ανέβασε το ποσοστό διάγνωσης των εμφραγμάτων από το ποσοστό του 67% στο θεαματικό 97% (σε μια μελέτη που έγινε σε 59 πραγματικούς ασθενείς, εκ των οποίων οι 29 είχαν έμφραγμα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πρωτεΐνες οι οποίες αλλοιώνονται στο σάλιο του ανθρώπου κατά το έμφραγμα είναι περίπου 32. Από αυτές ξεχώρισαν 4 ως τις πιο ενδεικτικές για την ύπαρξη εμφράγματος.

Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνικής και σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης, οι γιατροί θα είναι πλέον σε θέση γρήγορα και αποτελεσματικά να βοηθούν ασθενείς που προσβάλλονται από έμφραγμα.

http://medgreece.gr/2008

Αρχείο Αναρτήσεων