Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υπέρταση

Η καρδιά μας κάθε μέρα αντλεί και προωθεί 8.000 λίτρα αίματος, που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό με οξυγόνο, άλατα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά του σώματός μας, αλλά και για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το μεταβολισμό των κυττάρων μας.

Η πίεση που δημιουργεί η καρδιά να αντλήσει και να προωθήσει το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, ονομάζεται πίεση αίματος. Η υψηλή πίεση αίματος ονομάζεται υπέρταση. Το επίπεδο της πίεσης του αίματος εξαρτάται από τον αριθμό των κτύπων της καρδιάς και από την αντίσταση των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, η πίεση είναι υψηλότερη και ονομάζεται συστολική πίεση (μεγάλη). Όταν η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει αίμα, η πίεση είναι χαμηλότερη και ονομάζεται διαστολική πίεση (μικρή).

Η ύπουλη φύση της υπέρτασηςΗ υπέρταση είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από υπέρταση δεν έχουν εξωτερικά συμπτώματα που να υποδεικνύουν ότι η πίεση τους έχει γίνει αφύσικα υψηλή. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι που η πίεση αυξάνεται τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσει ζημιά σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Η υπέρταση είναι η πιο συνηθισμένη καρδιοαγγειακή ασθένεια και ένα σημαντικό δημόσιο πρόβλημα υγείας σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας περίπου το 20% του πληθυσμού. Η επικράτηση της υπέρτασης αυξάνεται με την ηλικία. Σε πολλές χώρες πάνω από το 50% του πληθυσμού που έχει ηλικία 60 χρονών και άνω έχει υψηλή πίεση.

Γιατί αυξάνεται η πίεση;Είναι απολύτως φυσιολογικό να αυξομειώνεται η πίεσή σας. Συνήθως η πίεση είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας από αυτή της νύχτας, μετά από γυμναστική, κατά τη διάρκεια συναισθηματικής φόρτισης, στο απότομο κρύο, όταν πιείτε καφέ ή όταν καπνίζετε. Όλα αυτά μπορεί να είναι οι αιτίες για κάποιες στιγμιαίες ή περιοδικές αυξομειώσεις της πίεσής σας.

Ο όρος υψηλή πίεση ή υπέρταση χρησιμοποιείται μόνο για να χαρακτηρισθεί μία πίεση που παραμένει διαρκώς σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά.

Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης

  • Παχυσαρκία
  • Λανθασμένη δίαιτα
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη άσκησης
  • Κληρονομικότητα
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
  • Στρες / συναισθηματική φόρτιση
  • Παθολογικά αίτια

Αρχείο Αναρτήσεων