Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Στεφανιαία νόσος : Άνδρες - γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άντρες να προσβληθούν από έναν τύπο κρυφής στεφανιαίας πάθησης, κατά την οποία ο καρδιακός μυς στερείται οξυγόνου έστω κι αν οι στεφανιαίες αρτηρίες τους φαίνονται καθαρές και χωρίς φραγμούς στις ακτινογραφικές εξετάσεις, σύμφωνα με ανακοινώσεις των γιατρών.

Η πάθηση αυτή, η οποία προσβάλλει μόνο στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια γυναίκες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Το κύριο σύμπτωμά της είναι πόνος στο στέρνο ή δυσφορία. Σε πολλές γυναίκες υπάρχει πόνος, αλλά δεν φαίνεται τίποτε στο αγγειογράφημα (ένα τεστ, κατά το οποίο σκιερή ουσία ενίεται στις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες και ακτινογραφούνται με ακτίνες Χ προκειμένου να ανιχνευθούν πιθανοί φραγμοί). Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν παρά ταύτα να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

«Oταν δεν υπάρχουν φραξίματα αρτηριών, όλοι -συμπεριλαμβανόμενων και των ασθενών- χαλαρώνουν, ξεχνούν την αυτοπειθαρχία κι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», λέει ο δρ George Sopko, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ. Αυτοί οι ασθενείς σχεδόν σίγουρα χρειάζονται θεραπευτική αγωγή, προσθέτει.

Τεστ κοπώσεως

Ο καλύτερος τρόπος για μια γυναίκα να διαπιστώσει αν έχει πάθηση των αρτηριών είναι να υποβληθεί σε εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ κοπώσεως. Δεν απαιτείται να ελέγχονται όλες οι γυναίκες. Υποψήφιες για έλεγχο είναι εκείνες με συμπτώματα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που εμφανίζονται σε σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν σε ιατρικές επιθεωρήσεις -Journal of the American College of Cardiology και Circulation- ερευνούν τις διαφορές στην καρδιοπάθεια μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το θέμα αυτό έχει κερδίσει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι επιστήμονες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα αποτελέσματα προγενέστερων μελετών, που έγιναν κυρίως σε άντρες, δεν έχουν εφαρμογή σε γυναίκες.

Ανδρες - γυναίκες

Μεταξύ των διαφορών που είναι ήδη γνωστές συγκαταλέγονται οι παρακάτω: Οτι δηλαδή οι γυναίκες με καρδιοπάθεια τείνουν να αρρωσταίνουν πιο βαριά από τους άντρες από τη στιγμή της διάγνωσης, ωφελούνται λιγότερο από την επέμβαση μπάι πας και εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα όταν αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Ορισμένες από τις διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες και πιο ευαίσθητες όταν αναπτύσσουν καρδιοπάθεια, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες.

Ομως και τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής διαφέρουν. Οι άντρες αναφέρουν πολύ έντονο πόνο στο στέρνο, ενώ οι γυναίκες είναι πιθανότερο να νιώθουν ζάλη, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και ιδρώτα.

Η καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και στις ανεπτυγμένες χώρες. Το 2003, στις ΗΠΑ μόνο, έχασαν τη ζωή τους 910.600 άτομα, εκ των οποίων τα 484.000 ήταν γυναίκες. Αν και ο κίνδυνος των γυναικών είναι μεγαλύτερος μετά την εμμηνόπαυση και αυξάνεται με την ηλικία, η καρδιοπάθεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλες τις γυναίκες άνω των 25 ετών.

Πού οφείλεται

Η αιτία της κρυφής πάθησης που περιγράφεται αποδίδεται στη διάχυτη εναπόθεση λίπους στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών και των πολύ μικρών αρτηριών της καρδιάς. Οι εναποθέσεις ή πλάκες δεν εμφανίζονται ως φραγμοί στις ακτινογραφικές εξετάσεις, παρακωλύουν όμως τη ροή του αίματος και μπορούν να καταστρέψουν τον καρδιακό μυ, προκαλώντας ισχαιμική καρδιοπάθεια («ισχαιμία» σημαίνει ανεπαρκής ροή αίματος).

Ωστόσο, συχνά η κατάσταση αυτή δεν αναγνωρίζεται και λέγεται στις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Κι όμως, ο δρ Sopko λέει ότι οι γυναίκες αυτές θα έπρεπε να ακολουθήσουν επιθετική θεραπευτική αγωγή για υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Επίσης, ο επιστήμονας προσθέτει ότι οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα, να χάσουν βάρος και να γυμνάζονται περισσότερο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε σύγκριση με μια μη καπνίστρια, μια γυναίκα που καπνίζει κινδυνεύει να πεθάνει από καρδιοπάθεια έχοντας τον ίδιο βαθμό κινδύνου που θα διέτρεχε αν ζύγιζε 45 κιλά περισσότερο από μια μη καπνίστρια.

«Στις γυναίκες ασθενείς, το μήνυμα είναι απλό: Ελέγξτε αν έχετε συμπτώματα και μη νομίζετε ότι επειδή είστε γυναίκα έχετε ανοσία στην καρδιοπάθεια», λέει ο δρ Sopko.

Χωρίς προφανές φράξιμο αρτηριών

Τα ευρήματα βασίζονται στη μελέτη Wise, που αφορά την εκτίμηση του συνδρόμου ισχαιμίας στις γυναίκες. Αυτή ξεκίνησε το 1996 και συμπεριέλαβε 936 γυναίκες που είχαν συμπτώματα, τα οποία οδήγησαν τους γιατρούς να διατάξουν αγγειογραφήματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν περίπου 58 έτη, αλλά το 1/4 ήταν αρκετά νέες σε ηλικία.

Παρά τα συμπτώματά τους, μόνο το 1/3 της ομάδας είχε προφανές φράξιμο των στεφανιαίων αρτηριών (η αντίστοιχη ομάδα ανδρών περιελάμβανε τα 3/4 του συνόλου). Τα υπόλοιπα 2/3 των γυναικών είχαν ανωμαλίες στις αρτηρίες τους, σαν μια αδυναμία να διαστέλλονται όταν χρειαζόταν, αδυναμία όμως που θα μπορούσε να προκαλέσει ισχαιμία, είπε ο δρ Carl J. Pepine, επικεφαλής καρδιαγγειακής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Gainesville της Φλόριντα.

Αρχείο Αναρτήσεων