Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ο καφές και γυναίκες

Τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία διήρκεσε δεκαετίες, επιτρέπουν στις γυναίκες να πίνουν καφέ ή τσάι χωρίς να ανησυχούν ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνα. «Σε αυτή την ευρεία ομάδα γυναικών, με παρακολούθηση 22 χρόνων, παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ) και την κατανάλωση τσαγιού με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Νταβαασαμπούου Γκανμάα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρόσθεσε ότι «ο καφές και το τσάι είναι εξαιρετικά ασφαλή ροφήματα όταν καταναλώνονται με μέτρο».

Ο Γκανμάα και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 85.987 γυναικών, οι οποίες κατανάλωναν καφέ και τσάι και η ηλικία τους όταν ξεκίνησε η έρευνα ήταν από 30 έως 55 έτη. Μέσα σε 22 χρόνια, 5.272 από αυτές ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση αλκοόλ, η εμμηνόπαυση, η ορμονοθεραπεία και ο αριθμός των παιδιών που έχει γεννήσει μια γυναίκα.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν φάνηκε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ανάμεσα σε γυναίκες που ανέφεραν ότι έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ - με ή χωρίς καφεΐνη- ή τσάι ημερησίως σε σχέση με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Επίσης κατέληξαν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού και την κατανάλωση άλλων ροφημάτων με καφεΐνη ή σοκολάτας.

Αρχείο Αναρτήσεων