Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Φάρμακα για τη σεξουαλική ανικανότητα

H έρευνα για τη φαρμακευτική αποκατάσταση της στυτικής δυσλειτουργίας, άρχισε, μόλις τη δεκαετία του 70. Τα πρώτα φάρμακα,- ενέσεις με τοπική εφαρμογή-, αποκαθιστούσαν μηχανικά προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το 1998 όμως, το γνωστό μπλε χαπάκι άνοιξε το δρόμο για τα σημερινά φάρμακα «πρώτης εκλογής».

Τα συγκεκριμένα φάρμακα λειτουργούν αναστέλλοντας ένα ένζυμο στα σηραγγώδη σώματα του ανδρικού οργανισμού,- τη Φωσφοδιαστεράση Τύπου 5-, διευκολύνοντας έτσι τη στύση.

Εκτός από την σιλδεναφίλη (Viagra), ουσίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα- η βαρδεναφίλη (Levitra) και η ταδαλαφίλη (Cialis), ήρθαν να συμπληρώσουν τα δεδομένα. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα και επιθυμία.

Οι διαφορές της ταδαλαφίλης εστιάζονται στην μεγαλύτερη διάρκεια δράσης της, καθώς και στο ότι είναι ανεξάρτητη από τη λήψη φαγητού ή αλκοόλ. Έτσι, ο ασθενής που λαμβάνει το σκεύασμα έχει μεγαλύτερη ελευθέρια κινήσεων. Παράλληλα εξασφαλίζεται ένας μεγαλύτερος αυθορμητισμός στη σχέση με τον σύντροφό του- αφού για παράδειγμα δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση της σεξουαλικής επαφής.

Γενικά, ανεπιθύμητες ενέργειες – όπως μυαλγίες και ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές- εκδηλωθήκαν στο 8% των ασθενών. Μόλις το 2% από αυτούς αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία.

Πότε υπάρχουν αντενδείξεις για τα συγκεκριμένα σκευάσματα;

Μόνο σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει το «βάρος» μιας ερωτικής επαφής- όπως για παράδειγμα σε καταστάσεις σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Ή όταν γίνεται παράλληλη λήψη νιτρωδών φαρμάκων.

Πρόσφατη μελέτη της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε ότι η καθημερινή λήψη 100 mg σιλδελαφίλης εξασφάλισε πιο ελαστικά αγγεία στους καρδιοπαθείς.

Ποιο θα είναι το μέλλον των φαρμάκων;

Σύντομα, θα μπορούν να χορηγούνται σε άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, αλλά και ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Αρχείο Αναρτήσεων