Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Προβλήματα γεννητικών οργάνων ανδρών

Το γεννητικό σύστημά σου είναι πιο περίπλοκο κι από το χάρτη του Παρισιού. Σου δίνουμε τον οδηγό, που θα σου λύσει όποιο πρόβλημα προκύψει.

Εμείς οι άντρες δεν αισθανόμαστε και πολύ άνετα με τα γεννητικά όργανά μας. Οι γυναίκες βγαίνουν έξω φορώντας φουστίτσες χωρίς εσώρουχα, αλλά λίγοι άντρες θα φορούσαν φούστα. Οι Σκωτσέζοι είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μόνο αυτοί κάνουν παγωμένα ντους μες στο καταχείμωνο κι έχουν για εθνική σπεσιαλιτέ βρασμένο αρνίσιο στομάχι γεμιστό με συκώτια. Βλέπουμε τα γυναικεία όργανα σε ταινίες αρκετά συχνά, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες ένα αντρικό όργανο στον κινηματογράφο; Ενώ οι γυναίκες έχουν μία ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στην υγεία των υποχθόνιων περιοχών τους, οι άντρες πηγαίνουν να τσεκαριστούν για κήλη. Αν δεν ήταν κι αυτή, οι ανδρολόγοι θα έκαναν άλλη δουλειά.

Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουμε πώς να φροντίσουμε το όργανο, το οποίο χρειαζόμαστε για να διαιωνίσουμε το είδος μας. Αυτό δεν είναι καλό, γιατί πολλά μπορούν να συμβούν στην ταραχώδη ζωή του πέους, των όρχεων και του προστάτη σου: κνησμός, μόλυνση, πόνος, εξογκώματα, πληγές, όγκοι, εξανθήματα, κάψιμο, χαλαρότητα, οίδημα, θρόμβωση και, το χειρότερο, καρκίνος. Αν δεν προσέχεις, μπορεί να καταλήξεις άρρωστος, στείρος ή νεκρός. Με λίγη γνώση όμως μπορείς να προλάβεις τα περισσότερα πριν μπουν και αλώσουν τον πύργο σου. Τα παρακάτω εννιά σενάρια μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα, αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις τι να κάνεις αν σου τύχουν.

Πονάω στους όρχεις μου
Η αιτία: Αν δεν σε έχουν μόλις κλωτσήσει, τότε ο ένας όρχις σου έχει γυρίσει γύρω από τη σπερματική χορδή, που του κόβει την παροχή αίματος. «Σκέψου μία μπάλα που κρέμεται από ένα σκοινί» σου λέει ο Tony Makhlouf, χειρουργός ουρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Οσο το σκοινί τυλίγεται μαζεύει και η μπάλα σηκώνεται πιο ψηλά. Αυτό λέγεται συστροφή των όρχεων και προκαλεί αμέσως οξύ πόνο».
Τι να κάνεις: Πήγαινε στα επείγοντα. «Αν δεν κάνεις κάτι μέσα σε τέσσερις ώρες, μπορεί να χάσεις έναν όρχι» σε προειδοποιεί ο Larry Lipshultz, καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μπέιλορ. «Γιατί να το ρισκάρεις;». Οι γιατροί θα σου κάνουν έναν υπέρηχο για να δουν ότι ο όρχις έχει όντως γυρίσει. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, θα καλέσουν ένα χειρουργό ουρολόγο για να μαζέψει τη ζημιά. Μετά θα ράψει κάθε όρχι στο εσωτερικό του οσχέου (το σακουλάκι που κρατάει τους όρχεις σου) για να μη σου ξανασυμβεί.

Τα παλικάρια εκεί κάτω πονάνε, αλλά αντέχουν
Η αιτία: Ο σωλήνας που παίρνει το σπέρμα από τους όρχεις σου εμφανίζει φλεγμονή, μάλλον από κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η βλεννόρροια, τα χλαμύδια και, σε άντρες άνω των 40, μία ουρολοίμωξη που μετανάστευσε στους όρχεις σου.
Τι να κάνεις: Μην πάρεις ασπιρίνη και προσπαθήσεις να το περάσεις έτσι. «Αν το αφήσεις, οι σωλήνες μπορεί να εμφανίσουν βλάβες ή ακόμα και να μπλοκαριστούν» σου λέει ο Makhlouf. «Μπορεί να μείνεις στείρος». Δες το γιατρό σου, ο οποίος θα σου γράψει αντιβίωση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να κανονίσει τα βακτήρια. Το πρήξιμο και ο πόνος θα αρχίσουν να υποχωρούν σε περίπου τρεις ημέρες, αλλά μπορεί να πάρει μήνες μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα.

Πονάω όταν κατουράω ή εκσπερματώνω
Η αιτία: Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου συνήθως προκαλείται από ερεθισμένο προστάτη. «Είναι ένα σύνολο από συμπτώματα, το οποίο προέρχεται από έναν τραυματισμό ή ακόμα και από φλεγμονή. Τα προβλήματα προκαλούνται από το πώς το σώμα προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει» σου λέει ο Daniel Shoskes, ουρολόγος της Cleveland Clinic.
Τι να κάνεις: Τα 2/3 των αντρών που είναι στα πρώτα στάδια θα γίνουν καλύτερα με αντιβιοτικά. Γι' αυτούς στους οποίους η φλεγμονή επιμένει, ο Shoskes προτείνει φυτικά σκευάσματα βιοφλαβονοειδών, που μειώνουν τη μόλυνση. Η ουσία ταμσουλοσίνη που κυκλοφορεί και στη χώρα μας κι άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπλοκάρουν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στην περιοχή μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να αυξήσουν τη ροή των ούρων. Αλλοι άντρες υποφέρουν από νευρικούς και μυϊκούς σπασμούς, που απαιτούν μυοχαλαρωτικά και φυσιοθεραπεία. Δες τον ουρολόγο σου, αλλά μπορείς να κάνεις κι εσύ κάτι κάνοντας ζεστά μπάνια, αποφεύγοντας το αλκοόλ, τα πικάντικα και την καφεΐνη. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ειδικό μαξιλαράκι όταν κάθεσαι πολλή ώρα.

Τα σακουλάκια μου έχουν κρεμάσει
Η αιτία: Κάποιες φορές, οι βαλβίδες στις φλέβες του οσχέου δεν κλείνουν καλά, το αίμα μαζεύεται και πρήζονται. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κιρσοκήλες, οι οποίες δεν πονούν πάντα, αλλά το επιπλέον αίμα ζεσταίνει τους όρχεις, κάτι που βάζει σε κίνδυνο την παραγωγή σπέρματος. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται θερμοκρασία κάτω από 36,6 βαθμούς Κελσίου, γι� αυτό και προκαλεί τους όρχεις να κρεμάσουν μακριά από το σώμα. Περίπου το 20% των αντρών θα εμφανίσει κιρσοκήλη στη διάρκεια της ζωής του.
Τι να κάνεις: «Αν διαπιστώσεις ότι τα φρούτα σου κρέμονται χαμηλά, δες έναν ουρολόγο που ειδικεύεται στη στειρότητα» σου λέει ο Harry Fisch, διευθυντής του κέντρου αντρικής γονιμότητας New York Presbyterian Hospital και συγγραφέας του βιβλίου The Male Biological Clock. Θα μπορέσει να σταματήσει το αίμα από το να μαζεύεται εκεί μπλοκάροντας ή αποκόβοντας κάποιες. Είναι μία πολύ εύκολη εγχείρηση και θα μπορέσεις να ξανακάνεις σεξ μετά από τρεις εβδομάδες. «Καλό θα ήταν να κανονίσεις μία εξέταση σπέρματος μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες. Στο 60% των στείρων αντρών, η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται μετά την εγχείρηση» σου λέει ο Fisch. «Ακόμα κι αν δεν προσπαθείς να κάνεις παιδί, το πρόβλημα θα πρέπει να διορθωθεί αν πονάς ή αν προκαλεί διαφορά μεγέθους ανάμεσα στους δύο όρχεις» προσθέτει ο Fisch.

Το σπέρμα μου είναι κοκκινωπό και στάζει αντί να πετάγεται
Η αιτία: Οταν οι μολύνσεις αρχίζουν να επουλώνονται σχηματίζεται ουλώδης ιστός, ο οποίος μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του σπέρματος στον εκσπερματικό πόρο. «Μοιάζει με την εθνική οδό, όπου οι λωρίδες μειώνονται από τέσσερις σε μία» σου λέει ο Fisch. Η κοκκινωπή απόχρωση είναι το αίμα από την αρχική μόλυνση. Ο όγκος της εκσπερμάτωσής σου μπορεί να πέσει από τον μέσο όρο (που είναι περίπου μισή κουταλιά) και να συνεχίζει να στάζει σαν χαλασμένη βρύση πολύ μετά τον οργασμό σου.
Τι να κάνεις: Μπορείς να λειτουργήσεις με στάξιμο, αλλά δεν είναι κι αυτό που περιμένει από σένα εκείνη τη στιγμή. Ευτυχώς, υπάρχει χειρουργική λύση. Ο επίσημος όρος είναι διουρηθρική εκτομή των εκσπερματικών πόρων (TURED) αλλά είναι πιο απλό από ό,τι ακούγεται. «Βασικά ξύνουμε τον ουλώδη ιστό και ανοίγει ο εκσπερματικός πόρος» σου λέει ο Fisch. Μπορείς να ξανακάνεις σεξ μετά από επτά έως δέκα μέρες.

Είμαι 25 και απολύτως υγιής, αλλά δυσκολεύομαι να διατηρήσω στύση
Η αιτία:
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, το 25% των στυτικών δυσλειτουργιών είναι ψυχογενείς και μπορεί να οφείλονται σε πολλά πράγματα: από προβλήματα στη σχέση μέχρι άγχος επίδοσης. Για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να έχει μία σεξουαλική επαφή μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, στην οποία δεν κατάφερε να σηκώσει το γερανό. «Στις μετέπειτα επαφές του χωρίς αλκοόλ θα σκέφτεται ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν και θα αποτυγχάνει ξανά και ξανά» σε ενημερώνει η Karen Boyle, διευθύντρια αναπαραγωγικής ιατρικής στο Johns Hopkins Brady Urological Institute.
Τι να κάνεις: Αν αποκλειστούν οι φυσιολογικοί παράγοντες, προσπάθησε να την αποπλανήσεις μετά από ένα ρομαντικό πρωινό. Τα επίπεδα τεστοστερόνης σου είναι στο ανώτερο σημείο τους γύρω στις 7.00 το πρωί, άρα οι ορμόνες σου και το πέος σου θα είναι σε κατάσταση πλήρους προσοχής. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο προαναφερθέν σενάριο με το αλκοόλ, κάποια φαρμακευτικά βοηθήματα μπορούν να σου δώσουν ένα χεράκι. «Λίγη επιπλέον αυτοπεποίθηση, που παίρνεις από ένα φάρμακο τύπου Viagra, θα σε βοηθήσει αρκετά» σου λέει ο Andrew McCullough, διευθυντής σεξουαλικής υγείας και αντρικής γονιμότητας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αν αποτύχουν τα πάντα, συμβουλεύσου έναν ψυχολόγο για να λύσεις τα θέματα που προκαλούν την πτώση του «ηθικού» σου.

Εχω εξογκώματα στο πέος μου, τρέχει ένα υγρό, έχω φουσκάλες στα γεννητικά όργανά μου, καμιά φορά τρέχει ένα πηχτό κίτρινο υγρό, έχω κόκκινα έλκη και φουσκώματα σε όλη την περιοχή
Η αιτία: Κατά σειρά εμφάνισης έχεις κονδυλώματα (μόλυνση με τον ιό HPV), χλαμύδια, έρπητα των γεννητικών οργάνων, βλεννόρροια, σύφιλη και μολυσματική τέρμινθο. Δεν χρησιμοποιείς προφυλακτικό, έτσι;
Τι να κάνεις: Υπάρχουν εξελίξεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπάρχει ένα νέο εμβόλιο για τον ιό HPV, το Gardasil, το οποίο δίδεται σε τρεις δόσεις και κοστίζει συνολικά στη χώρα μας 555 ευρώ (185 ευρώ η καθεμία). Προς το παρόν, χορηγείται ευρέως σε κορίτσια, ωστόσο επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό και στα αγόρια. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στις ΗΠΑ, το 8,2% των αντρών μεταξύ 16 και 24 ετών έχει χλαμύδια. Μόνο το 2,4% από αυτούς όμως έχει κάποια συμπτώματα. Ερευνα του Τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης βρήκε ότι μία στις οκτώ γυναίκες που κάνουν θεραπεία για χλαμύδια μολύνονται ξανά μέσα σε ένα χρόνο. Αν η κοπέλα σου διαγνωστεί, εξετάσου κι εσύ και ακολούθησε τη θεραπεία για να μην τη μολύνεις ξανά. Τέλος, η μολυσματική τέρμινθος είναι ιογενής μόλυνση, που κερδίζει συνεχώς έδαφος» σου λέει ο John Schlessinger, πρόεδρος της American Society of Cosmetic Dermatology and Aesthetic Surgery. «Τα εξογκώματα είναι μεταδοτικά και, αν και δεν είναι επικίνδυνα, είναι μεγάλη ενόχληση, ενώ μπορεί να χρειαστούν αρκετή θεραπεία για να φύγουν τελείως».

Εχω εξάνθημα στη μικρή περιοχή μου
Η αιτία: Αν είναι στους γοφούς σου, τότε πρόκειται μάλλον για μυκητίαση της βουβωνικής χώρας. Τη ζημιά έχει προκαλέσει κάποιος μύκητας που ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα - π.χ. σορτσάκια που δεν έχουν πλυθεί ποτέ. Αν είναι κατακόκκινο και πάνω στο πέος, τότε ίσως υπάρχει μόλυνση από ζυμομύκητα, που μεταδίδεται από σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Τι να κάνεις: Για πρόληψη βγάζε τις φόρμες σου κατευθείαν μετά τη γυμναστική και κάνε ντους αμέσως. Σκουπίσου καλά στην επίμαχη περιοχή πριν ντυθείς. Για θεραπεία, ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, όπως η ουσία κλοτριμαζόλη, μπορεί να κάνει θαύματα. «Συνέχισε να το παίρνεις για μία έως δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος για να εμποδίσεις την επανεμφάνισή του» σου λέει ο δερματολόγος Peter Kopelson, της Kopelson Clinic στο Μπέβερλι Χιλς. Για μία μόλυνση με ζυμομύκητα, πάρε μία αντιμυκητιασική κρέμα και βάζε τη δύο φορές την εβδομάδα. «Για καμία από τις δύο μολύνσεις μη βάλεις κρέμα υδροκορτιζόνης, διότι καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός σου και κάνει τη μόλυνση χειρότερη» σου λέει ο Kopelson.

Εχω ένα εξόγκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς και πονάει όταν σκύβω, βήχω ή προσπαθώ να σηκώσω βάρη
Η αιτία: Θα έπρεπε να είχες κανονίσει με μεταφορική εταιρεία για τη μετακόμιση. Οι βουβωνοκήλες συμβαίνουν όταν μέρος του εντέρου βγαίνει από κάποιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. «Συχνά συνδέεται με κάποιο περιστατικό που σε καταπόνησε» σου λέει ο Fisch, αλλά αρκεί ένα φτάρνισμα για να την ξεκινήσει.
Τι να κάνεις: Αν η κήλη είναι μικρή και δεν σε ενοχλεί, μπορεί να μη χρειαστεί να κάνεις τίποτε. Αν μεγαλώνει και σε πονάει, ξάπλωσε ανάσκελα με τη λεκάνη ψηλότερα από το επίπεδο του κεφαλιού σου. Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα χρειαστείς χειρουργείο. Αυτό θα είναι ή ραφή της κήλης, στην οποία οι άκρες του υγιούς ιστού ράβονται μεταξύ τους, ή η πιο σύγχρονη πλαστική της κήλης, στην οποία εισάγεται λαπαροσκοπικά ένα πλέγμα σε όλο το μήκος του κοιλιακού τοιχώματος. Ο χειρουργός σου θα σου προτείνει τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στη περίπτωσή σου. Θα γυρίσεις στη δουλειά σου μέσα σε λίγες ημέρες.

http://www.menshealth.gr

Αρχείο Αναρτήσεων