Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ασπιρίνη βοηθά τη καρδιά

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ποτέ δεν φανταζόταν ένας χημικός της εταιρείας Bayer όταν παρασκεύασε την ασπιρίνη, τι είδους φάρμακο είχε παραδώσει στην ανθρωπότητα. Εκείνος προσπαθούσε να βρει ένα αναλγητικό φάρμακο, δηλαδή ένα παυσίπονο που θα ανακούφιζε τον πατέρα του από τους πόνους που του προκαλούσε η αρθρίτιδα.

Ομως στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα πολυδύναμο φάρμακο, που πέραν της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του, σώζει κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές με την αντιαιμοπεταλιακή δράση του.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που συγκολλούνται μεταξύ τους όταν συναντήσουν οποιαδήποτε ανώμαλη επιφάνεια (π.χ. ρήξη μικρών αγγείων) και απελευθερώνουν μια σειρά ουσιών που οδηγεί στη δημιουργία θρόμβου και πρόκληση σπασμού των αρτηριών (αγγειοσύσπαση).

Για παράδειγμα, ύστερα από έναν τραυματισμό του δέρματος, δημιουργείται αιμορραγία από τη ρήξη μικρών αγγείων, οπότε τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο σταμάτημα της αιμορραγίας με τη δημιουργία τοπικού θρόμβου και την πρόκληση αγγειοσύσπασης.

Ομως, η ευεργετική αυτή ιδιότητα των αιμοπεταλίων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει θανατηφόρος και να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου, αφού τα αιμοπετάλια άθελά τους συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός εμφράγματος ή ενός αγγειακού θρομβωτικού επεισοδίου στις αρτηρίες του εγκεφάλου ή σε οποιαδήποτε άλλη αρτηρία του οργανισμού. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Οι αρτηρίες όταν προσβληθούν από αθηροσκλήρωση παύουν να είναι ομαλές και λείες στο εσωτερικό τους. Οι αθηροσκληρωτικές πλάκες που δημιουργούνται στο τοίχωμά τους προβάλλουν μέσα στον αυλό της αρτηρίας και δημιουργούν ανώμαλη επιφάνεια.

Ετσι, ακόμα και μια απλή διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος της αρτηρίας (του ενδοθηλίου) μπορεί να προκαλέσει το ερέθισμα που προκαλεί την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και τη δημιουργία θρόμβου. Ετσι, δεν είναι ανάγκη να σπάσει η αθηρωματική πλάκα ώστε να προκληθούν συνθήκες συγκόλλησης των αιμοπεταλίων για να δημιουργηθεί έμφραγμα. Εμφραγμα δημιουργείται ακόμα και όταν προσκρούουν τα αιμοπετάλια πάνω σε μια ανώμαλη επιφάνεια μιας αρτηρίας.

Τι κάνει λοιπόν η ασπιρίνη;

Η ασπιρίνη αποτρέπει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και έτσι ελαττώνει την πιθανότητα να θρομβωθεί και να αποφραχθεί η αρτηρία. Η δράση της ασπιρίνης τη στιγμή του εμφράγματος, σε συνδυασμό μάλιστα με τα ειδικά φάρμακα που διαλύουν το θρόμβο (θρομβολυτικά), αυξάνει τη δραστικότητά τους.

Για το λόγο αυτό όταν αρχίζουν τα συμπτώματα του εμφράγματος (π.χ. πόνος στο στήθος) το να πάρει κανείς μια ασπιρίνη μπορεί να αποβεί σωτήρια πράξη, γιατί μπορεί να αποτρέψει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και την εγκατάσταση του εμφράγματος.

Γι' αυτό και συνιστάται να παίρνουν προληπτικά μικρή ποσότητα ασπιρίνης όσοι πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Οχι οι μη πάσχοντες. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι τότε οι παρενέργειες της ασπιρίνης (π.χ. αιμορραγίες και ιδιαίτερα από το πεπτικό σύστημα) προκαλούν περισσότερο κακό.

Ετσι, οι άρρωστοι που έπαθαν έμφραγμα ή θρομβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν 100 mg ασπιρίνη καθημερινά για όλη τους τη ζωή.

Ομως τελευταία έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αντοχή στη θεραπευτική δράση της ασπιρίνης. Γι' αυτό και από καιρό σε καιρό πρέπει να γίνονται ειδικά tests (δοκιμασίες ευαισθησίας της ασπιρίνης) για να μην τη λαμβάνουν οι ασθενείς άσκοπα. Στις περιπτώσεις αυτές η ασπιρίνη αντικαθίσταται από άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, προκειμένου να επιτευχθεί η αντιθρομβωτική δράση.

Υποκατάστατα της ασπιρίνης θεωρούνται σήμερα η κλοπιδογρέλη και η κλοπιδίνη. Ετσι, με νέα όπλα συνεχίζεται η μάχη κατά των θρομβώσεων.

http://www.greeknews.com.cy/in
dex.htm?p=11&cID=11&pID=2833&page=&s=2

Αρχείο Αναρτήσεων