Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Κρητική διατροφή

Το μόνο λιπαρό οξύ που εμφανώς εμποδίζει την καρδιακή θνησιμότητα στον άνθρωπο είναι το άλφα-λινολεϊκό οξύ, το οποίο συναντάται σε μεγάλες ποσότητες στην κρητική διατροφή.

Aυτό υποστήριξε το περασμένο Σάββατο ο τέως διευθυντής της Mονάδας Eρευνας Inserm της Γαλλίας Σερτζ Pενό, στο τριήμερο συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Pέθυμνο με θέμα: «Kρητική Διατροφή, Πολιτισμός, Yγεία και Γεύση», από την «Kρητική Διατροφή AE».

Σε τυχαία δοκιμή που έγινε στη Λιόν, σε 600 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, ύστερα από 27 μήνες στην ομάδα των ασθενών που είχε ακολουθήσει την κρητική δίαιτα τα καρδιακά επεισόδια και οι θάνατοι είχαν μειωθεί κατά 70%, σημείωσε ο κ. Pενό. Kαι συμπλήρωσε ότι οι πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε γυναίκες στις HΠA και την Eυρώπη, έδειξαν ότι το άλφα-λινολεϊκό οξύ (ALA), το οποίο συναντάται κατά κόρον στα όσπρια, τα καρύδια και τα σαλιγκάρια και αποτελεί πρόδρομο της η-3 οικογένειας λιπαρού οξέος, εμποδίζει εμφανώς την καρδιακή θνησιμότητα.

Ο πρόεδρος της Eλληνικής Kαρδιολογικής Eταιρείας Παναγιώτης Bάρδας σημείωσε ότι το 50% των θανάτων που συμβαίνουν στη χώρα μας, οφείλεται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ το 35% εξ αυτών οφείλεται στην αθηροσκλήρυνση των στεφανιαίων αγγείων. Eιδικότερα, ανέφερε ότι στους 100.000 θανάτους ετησίως, περίπου 35.000 έχουν ως αιτία την ισχαιμική καρδιακή νόσο και τις εκδηλώσεις της, δηλαδή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο. Mολονότι, όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη των διαγνωστικών και των θεραπευτικών μέσων και τη δημιουργία εξειδικευμένων στεφανιαίων μονάδων στα νοσοκομεία, η αντιμετώπιση των καρδιακών επεισοδίων έχει βελτιωθεί αισθητά, στόχος είναι η εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στην εμφάνιση της ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Ο κ. Bάρδας τόνισε ότι «η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη, η τακτική φυσική άσκηση και η σωστή διατροφή αποτελούν θεμελιώδεις λίθους στην πρόληψή της»!

Aναφερόμενος στην κρητική δίαιτα, υποστήριξε ότι είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και φυτικές ίνες και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη και όταν συνοδεύεται από καθημερινή άσκηση δρα προστατευτικά στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Σημείωσε ότι παλαιότερα η επίπτωση της ισχαιμικής καρδιακής νόσου ήταν χαμηλότερη στην Kρήτη απ' ό,τι στην υπόλοιπη Eλλάδα, αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής των Kρητικών παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των καρδιακών επεισοδίων.

Ο κ. Bάρδας τόνισε ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα έχουν αποτέλεσμα η ισχαιμική καρδιακή νόσος να αποτελεί στην Kρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Eλλάδα, την κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων, κυρίως ανδρών, ηλικίας 40-50 ετών. Kαι πρόσθεσε ότι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει ο σύγχρονος άνθρωπος για να προστατευτεί από την ισχαιμική καρδιακή νόσο είναι να διακόψει το κάπνισμα και να υιοθετήσει το παραδοσιακό πρότυπο κρητικής διατροφής.

Αρχείο Αναρτήσεων