Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Φάρμακο που αυξάνει τη καλή χοληστερίνη (HDL) θα κυκλοφορήσει σύντομα

Ένα νέο φάρμακο που αυξάνει την καλή χοληστερίνη-HDL αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2009 και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το συνδυασμό δύο ουσιών, του νικοτινικού οξέος και της λαροπιπράντης βραδείας αποδέσμευσης, που επιτρέπει στο γιατρό να χρησιμοποιήσει τη θεραπευτική δόση του νικοτινικού οξέος (2 gr), μειώνοντας όμως τη βασική παρενέργεια που προκαλεί όταν χορηγείται μόνο του, δηλαδή τις εξάψεις.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο ετήσιο συνέδριο αθηροσκλήρωσης που διοργανώνει από τις 21 έως και τις 23 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.

"Είναι γνωστό ότι το νικοτινικό οξύ αντιμετωπίζει σχεδόν όλες τις λιπιδαιμικές παραμέτρους, μειώνοντας την κακή χοληστερίνη-LDL και τα τριγλυκερίδια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει σημαντικά την καλή χοληστερίνη HDL. Η υψηλή HDL έχει αποδεδειγμένα ξεχωριστό προστατευτικό ρόλο στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο. Συνεπώς, ο συνδυασμός νικοτινικού οξέος και λαροπιπράντης βραδείας αποδέσμευσης θα αποτελέσει ένα σημαντικό 'όπλο' στα χέρια των γιατρών. Το φάρμακο αυτό έχει πάρει ήδη έγκριση από τις ΗΠΑ και θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2009", εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης.

Η ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευθυμιάδης και στο σήμα κινδύνου που εκπέμπουν τα… μάτια και το δέρμα για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Η εμφάνιση αλλοιώσεων στους οφθαλμούς, αλλά και οι παραμορφώσεις του δέρματος λειτουργούν ως ενδείξεις για την ύπαρξη δυσλιπιδαιμίας στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης που καταλήγει σε στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των αλλαγών στα μάτια και το δέρμα μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στην αναγνώριση προκλινικών καταστάσεων διαφόρων μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και στην εκτίμηση της εξέλιξής τους.

"Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή οι διαταραχές της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της καλής χοληστερίνης-HDL ως στοιχείο του μεταβολικού συνδρόμου επηρεάζει, είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τον οφθαλμό και ειδικότερα την αμφιβληστροειδική μικροκυκλοφορία.  Οι οφθαλμικές διαταραχές τις οποίες προκαλεί μπορεί να αφορούν τα έξω και πρόσθια μόρια του ματιού, όπως είναι τα ξανθελάσματα (μικρά κίτρινα σημαδάκια κάτω από το μάτι), το γεροντότοξο (η στεφάνη γύρω από την κόρη του ματιού) και τον αμφιβληστροειδή, όπως είναι η διάταση του εύρους των φλεβών του και η θρόμβωση των αμφιβληστροειδικών αγγείων", εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η δυσλιπιδαιμία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μαζί με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης ατόμων άνω των 50 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, πρόσφατες αναδρομικές μελέτες έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης σε άτομα που λαμβάνουν στατίνες.

"Ανάλογη, όμως, είναι και η δράση των λιποπρωτεϊνικών διαταραχών στο δέρμα, η οποία αποτελεί στοιχείο πρόγνωσης για τη μελλοντική εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κύρια κλινική εκδήλωση είναι τα οζώδη ξανθώματα, δηλαδή οι δερματικές αλλοιώσεις", επισήμανε ο κ. Ευθυμιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά με δυσλιπιδαιμία οικογενούς αιτιολογίας και μάλιστα από την πρώτη παιδική ηλικία. Συνεπώς, εάν δεν γίνουν εγκαίρως εξετάσεις, τότε το παιδί μεγαλώνοντας και συγκεκριμένα στην ηλικία των 20 ετών θα πάθει έμφραγμα.

Αρχείο Αναρτήσεων