Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Κοινός μηχανισμός υπέρατασης και διαβήτη

Η ιδιοπαθής υπέρταση, ο διαβήτης και μια σειρά άλλων σοβαρών καταστάσεων, φαίνεται πως συνδέονται "υπόγεια", και δεν είναι τυχαία η κοινή τους εμφάνιση στα θηλαστικά, σύμφωνα με νεότερη μελέτη ερευνητών βιομηχανικών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Οι επιστήμονες εντόπισαν το σχετικό μηχανισμό σε πειραματόζωα -ποντίκια- και είδαν ότι η χρήση ενός κοινού φαρμάκου το οποίο έχει αναπτυχθεί για άλλους σκοπούς, μπόρεσε να καταστείλει το μηχανισμό σε ένα αυθορμήτως υπερτασικό ποντίκι.

Τα ποντίκια αυτά (αγγλιστί SHR, Spontaneously Hypertensive Rats) είναι πειραματόζωα που έχουν συγκεκριμένη γραμμή καταγωγής και που αποτελούν το ειδικό ζωικό μοντέλο στο οποίο μελετώνται οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσες μεταβολικές νόσοι συνδέονται με αυτές. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν, στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού "Υπέρταση" της 30ης Ιουνίου, οι ερευνητές Φρανκ Ντελάνο και Γκερτ Σμιντ- Σόνμπάιν, η εργασία τους είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την υπέρταση και το πρώιμο διαβητικό στάδιο της ινσουλινο-αντοχής. Το στοιχείο που καθοδήγησε την έρευνα των δύο επιστημόνων, ήταν ο εντοπισμός υψηλών ποσοστών πρωτεάσης - ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεϊνες- τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με συνήθεις διαδικασίες.

"Ακολουθώντας" την πρωτεάση είδαν ότι η λειτουργία της όχι μόνο "έσπρωχνε" την πίεση ψηλότερα, αλλά οδηγούσε σε ινσουλινο-αντοχή, λόγω της δέσμευσης των σχετικών υποδοχέων στα κύτταρα, όπως και σε ανοσοκαταστολή, λόγω της δέσμευσης λευκοκυτταρικών υποδοχέων, βασικών στην αντιμετώπιση λοιμώξεων.

"Όλα μας οδηγούσαν στην ύπαρξη ενός και μόνου μηχανισμού που εξηγεί πολλές και διάφορες κυτταρικές δυσλειτουργίες που συναντάμε στα υπερτασικά ποντίκια, και επίσης έδειχναν ότι ένας αντίστοιχος μηχανισμός είναι πιθανό να δρα στους ανθρώπους που πάσχουν ταυτόχρονα από υπέρταση, διαβήτη και άλλες μεταβολικές νόσους", λέει ο καθηγητής Σμιντ- Σονμπάιν.

Ήταν το προφανές επόμενο βήμα - μετά τον εντοπισμό της πρωτεάσης- να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της νόσου αντιμετωπίζοντας τη δράση της. Κατέφυγαν σε ένα γνωστό και οικονομικό αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, τη δοξυκυκλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων από τους γιατρούς, αλλά πολλές φορές, στα εργαστήρια, σε πειραματικές δοκιμές, χρησιμοποιείται για το μπλοκάρισμα της λειτουργίας συγκεκριμένης πρωτεάσης στα SHR. Το αντιβιοτικό δόθηκε στα πειραματόζωα με το νερό και μέσα σε λίγες εβδομάδες τα SHR παρουσίαζαν φυσιολογική πίεση και καμία μεταβολική νόσο.

Οι δύο ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους ανοίγουν ένα μεγάλο, νέο ερευνητικό πεδίο - αυτό του τρόπου διάδρασης μεταξύ υπέρτασης και διαβήτη στον άνθρωπο και, κυρίως, του τρόπου με τον οποίο ο περιορισμός της δράσης της πρωτεάσης στα φυσιολογικά μέτρα, μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για τα συγκεκριμένα σύνδρομα και παθήσεις. Σύμφωνα με το εντιτόριαλ του "Υπέρταση", το οποίο υπογράφει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Γκλεν Μπόλεν, τα οφέλη από τη μελέτη και όσα αποδείχθηκαν για τη οξυκυκλίνη δεν θα περιοριστούν στους υπερτασικούς αλλά θα επεκταθούν και στους παχύσαρκους, μια ομάδα ασθενών η οποία διαρκώς αυξάνεται και βάλλεται ιδιαίτερα από το διαβήτη.

Αρχείο Αναρτήσεων