Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας

Η διαταραχή της στύσης είναι η επίμονη αδυναμία ενός άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει επαρκή στύση μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα που στους άνδρες και έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον ψυχισμό τους όσο και στην ποιότητα των διαπροσωπικών τους σχέσεων. Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα φανερώνουν ότι ένας στους δύο άνδρες έχει βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα ή περισσότερα επεισόδια όπου η στύση του δεν ήταν ικανοποιητική. Βέβαια καθώς το σύμπτωμα μπορεί να είναι ή να μην είναι παροδικό, να είναι γενικευμένο ή χρόνιο, ποικίλλει σε σοβαρότητα. Η διαταραχή ξεκινά από τη στιγμή που τα επεισόδια αυτά γίνονται συχνά, επαναλαμβανόμενα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα όσο και στις σχέσεις τους με τους άλλους. Η κοινωνική ταύτιση της επαρκούς στύσης με τον ανδρισμό επηρεάζει την αυτοεκτίμηση των ανδρών και μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του προβλήματος μέσα στον χρόνο. Οργανικές συνιστώσες που σχετίζονται με προβλήματα στον αγγειακό μηχανισμό μπορεί να προδιαθέσουν στην εκδήλωση του προβλήματος.

Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί

Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που συνδράμουν στην εκδήλωση του προβλήματος είναι:
το άγχος του άνδρα να καταφέρει να αποδώσει στη σεξουαλική πράξη η ταύτιση της αυτοπεποίθησής του με την ικανότητα για «τέλεια» στύση και επιτυχή σεξουα- λική απόδοση η αίσθηση απειλής που διακατέχει τον ψυχισμό του και η οποία μπορεί να απορρέει από παιδικά του βιώματα όπως είναι π.χ. οι ανεπεξέργαστες ηθικές αναστολές βαθύτερα αισθήματα ανεπάρκειας δυσεπίλυτα προβλήματα και καταπιεσμένα συναισθήματα με τη σύντροφό του εγγενείς δυσκολίες και φόβοι του ατόμου να επενδύσει συναισθηματικά στον άλλον. Ο άνδρας που έχει διαταραχή στύσης νιώθει υπερβολικό άγχος σε κάθε σεξουαλική του συνεύρεση και είναι πιθανόν να προσδοκά την αποτυχία ή να κάνει υπερβολικά αγχώδεις σκέψεις αναφορικά με την ικανότητά του να λειτουργήσει κατά τη σεξουαλική πράξη. Οι σκέψεις αυτές επιτείνουν το άγχος καθώς και το σύμπτωμά του. Κοινή διέξοδος αποτελεί το ποτό, οι καταχρήσεις, η ροπή προς την κατάθλιψη, η απομόνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις η αποφυγή της σεξουαλικής πράξης, η οποία όμως χειροτερεύει το πρόβλημα. Σπάνια ένας άνδρας θα επισκεφτεί έναν ειδικό με αφορμή προβλήματα στη στύση του καθώς συνήθως νιώθει ντροπή για το πρόβλημά του και προσπαθεί να το κρύψει ή να το συγκαλύψει με άλλους μηχανισμούς, π.χ. εργάζεται Τεχνικές απαλλαγής

Η θεραπευτική παρέμβαση κρίνεται αναγκαία όταν ένας άνδρας αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία. Η ψυχοθεραπεία αποσκοπεί στη συνειδητοποίηση των αιτίων που οδηγούν στη συγκεκριμένη διαταραχή και στην υπόδειξη τεχνικών απαλλαγής από το σύμπτωμά που βιώνει. Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας συχνά εναρμονίζεται με τη μείωση της πίεσης για συνουσία και την εξάλειψη μιας καταναγκαστικής ανάγκης για επιτυχή σεξουαλική απόδοση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή της συντρόφου στη θεραπευτική διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφ΄ ενός μεν για να μειώσει την ενοχή και την υπευθυνότητα για το πρόβλημα που η ίδια μπορεί να βιώνει, αφ΄ ετέρου για να την κάνει σύμμαχο στις τεχνικές εκείνες θα συμπεριλαμβάνουν και τη δική της συμβολή.

Αρχείο Αναρτήσεων