Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Γονίδια και παιδική παχυσαρκία

Οι πιθανότητες ένα παιδί να είναι υπέρβαρο είναι μάλλον θέμα γονιδιακής σύνθεσης παρά τρόπου ζωής, ισχυρίζεται νέα έρευνα.

Στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές του δείκτη σωματικής μάζας και του μεγέθους της μέσης μεταξύ ανηλίκων οφείλονται κατά 77% στα γονίδια του καθενός, κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, μετά τη μελέτη περισσότερων από 5.000 ζευγαριών μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων. Η έρευνα που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η γονιδιακή σύνθεση είναι πιο καθοριστική από τον τρόπο ζωής και τη διατροφή στη δημιουργία υπέρβαρων παιδιών, τα οποία, όπως σημειώνεται, είναι πολύ πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ως ενήλικες με κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.

Η μελέτη διδύμων θεωρείται καλή μέθοδος διαπίστωσης της επιρροής των γονιδίων και του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την ανάπτυξη σωματικών γνωρισμάτων των παιδιών. Τα μονοζυγωτικά αδέλφια, που μοιάζουν πιστά μεταξύ τους, φέρουν ακριβώς την ίδια γονιδιακή σύνθεση, αντίθετα με τα διζυγωτικά δίδυμα αδέλφια. Οι ερευνητές του λονδρέζικου πανεπιστημίου δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο στο βάρος ενός παιδιού, καθώς οι κύριες διαφορές εντοπίστηκαν μεταξύ διζυγωτικών διδύμων. Σημειώνουν όμως ότι τα γονίδια δεν προκαθορίζουν αναπόφευκτα ότι ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο, «απλώς δημιουργούν μια μεγαλύτερη προδιάθεση».

Επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της παρατήρησης, εκπρόσωπος του βρετανικού Ιδρύματος Ανάπτυξης Παιδιών τόνισε την ανάγκη διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους ανήλικους, σημειώνοντας ότι η ευθύνη των γονέων δεν αντικαθίσταται από οποιονδήποτε βαθμό επιρροής των γονιδίων. «Η ταυτότητα των γονιδίων δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, αντίθετα με τον αριθμό των υπέρβαρων παιδιών, που τείνει πλέον να λάβει διαστάσεις επιδημίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Σε μια άλλη σχετική έρευνα, Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις πως η παχυσαρκία είναι «εγχαραγμένη» στον εγκέφαλο των νεογέννητων ποντικιών που μελετώνται στο εργαστήριό τους, προκαθορίζοντας έτσι την εξέλιξή τους.

Αρχείο Αναρτήσεων