Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθεια

Πάνω από τους μισούς Έλληνες, όπως έδειξε ο Μήνας Χοληστερόλης του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, έχουν χοληστερόλη πάνω από 130. «Και η ιατρική και η λογική λένε ότι εάν δεν έχεις και τόσο καλά επίπεδα LDL, αλλά έχεις καλή πίεση, χαμηλό σάκχαρο, περπατάς, είσαι ευχαριστημένος από τη δουλειά σου και δεν καπνίζεις και το κληρονομικό ιστορικό σου είναι καλό, μπορείς να ζήσεις καλά και χωρίς στατίνες, τρώγοντας ελαιόλαδο και φαγητά της Μεσογείου και παίρνοντας φυτικές στερόλες», λέει ο καθηγητής.
Όσοι, όμως, έχουν αυξημένη χοληστερίνη (πάνω από 115) και δύο τουλάχιστον παράγοντες κινδύνου (π.χ. πίεση και κάπνισμα ή καθιστική ζωή και παχυσαρκία), θα πρέπει να βάλουν τις στατίνες στην καθημερινότητά τους. «Οι καρδιολόγοι διαθέτουν σήμερα πίνακες κινδύνου, με τους οποίους εκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για την ερχόμενη δεκαετία για κάθε άνθρωπο», εξηγεί ο κ. Τούτουζας. «Εάν ο κίνδυνος είναι γύρω στο 5%, θεωρείται μικρός. Εάν είναι πάνω από 10-20%, θα πρέπει να παίρνει κανείς στατίνες, ακόμα και εάν αισθάνεται καλά». Οι στατίνες υπεισέρχονται πια και σε άλλες παθήσεις, πλην των καρδιακών, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, καθώς αυτές προκαλούν αγγειοπάθειες. «Οι διαβητικοί με χοληστερίνη πάνω από 100 πρέπει πάντα να παίρνουν καθημερινά στατίνη, ασπιρίνη και α-ΜΕΑ, γιατί υπολογίζονται όπως εκείνοι που ήδη έχουν πάθει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο», προειδοποιεί ο καθηγητής.
«Οι στατίνες έχουν φθάσει να ανταγωνίζονται την αγγειοπλαστική και το μπαϊπάς, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν σπάνε τις αθηρωματικές πλάκες (ώστε να υπάρχει έτσι κίνδυνος για εμβολή και έμφραγμα), ενώ παρατηρείται συρρίκνωσή των πλακών και βελτίωση της στηθάγχης», τονίζει ο κ. Τούτουζας. «Έτσι, σε ηλικιωμένα, π.χ,.
άτομα, που έχουν σταθερή κατάσταση, μπορεί ο γιατρός να επιλέξει να μην κάνει επέμβαση, αλλά να αντιμετωπίσει μόνο φαρμακευτικά το πρόβλημα».

Αρχείο Αναρτήσεων