Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η κατάχρηση αλκοολ επηρεάζει και την καρδιά

Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικούΗ κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοολούχων ποτών προκαλεί υψηλή πίεση του αίματος, δύσκαμπτες αρτηρίες στους άνδρες και διόγκωση της καρδιάς στις γυναίκες, με αύξηση του κινδύνου που διατρέχουν αυτές να πάθουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, υπενθύμισαν με έμφαση ερευνητές. Ορισαν μάλιστα ως υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τα περισσότερα από 21 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες. «Παρατηρούμε οπωσδήποτε μια πολύ επιβλαβή επίδραση», τόνισε η δρ Azra Mahmud του Νοσοκομείου St. James στο Δουβλίνο, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης στη Νέα Ορλεάνη. «Mάλιστα, η περισσότερο ανησυχητική επίδραση αφορά τις γυναίκες, καθώς το αλκοόλ έχει απευθείας τοξική επίδραση», είπε η Mahmud, εξηγώντας ότι «θεμελιωδώς, οι γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης. Αυτή πηγαίνει απευθείας στην καρδιά και της προξενεί βλάβη».


Οταν η καρδιά διογκωθεί –σημάδι ότι έχει καταπονηθεί– είναι δύσκολο να επανέλθει. Η δρ Mahmud είπε ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως άτομα με διογκωμένη καρδιά έχουν πενταπλάσια έως εξαπλάσια πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η δρ Mahmud και οι συνεργάτες της διερεύνησαν κατά πόσον η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλης προκαλεί δομικές μεταβολές στην καρδιά και στις αρτηρίες ατόμων που βρίσκονταν ήδη σε κίνδυνο για ανάπτυξη υψηλής πίεσης του αίματος.

Η επιστήμονας μελέτησε 200 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 46 ετών κατά μέσον όρο, που παραπέμφθηκαν στην κλινική της για υπέρταση, αλλά δεν τους δόθηκε θεραπευτική αγωγή για την υψηλή πίεση του αίματος. Τα άτομα αυτά της μελέτης κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που δεν έπιναν, εκείνους που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοολούχων (λιγότερα από 21 ποτά την εβδομάδα οι άνδρες και περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα oi γυναίκες). Tέλος, περίπου 20% των γυναικών και σχεδόν 40% των ανδρών ανήκαν στην κατηγορία ατόμων που κατανάλωναν υπερβολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών.

Οι ειδικοί εξέτασαν τον καρδιακό μυ και αξιολόγησαν τη δυσκαμψία των αρτηριών και την πίεση του αίματος εντός της αορτής. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοολούχων είχαν σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υψηλή πίεση του αίματος και δυσκαμψία των αρτηριών και του μυός της καρδιάς. Επίσης, γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ είχαν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν διογκωμένες καρδιές. Καταλήγοντας, η δρ Mahmud υπογράμμισε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών φάνηκε να επιταχύνει τις δυσμενείς επιδράσεις της υψηλής πίεσης του αίματος στους άνδρες και να προκαλεί άμεση τοξική επίδραση στον ιστό της καρδιάς των γυναικών.

Αρχείο Αναρτήσεων