Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το περίσσιο βάρος καταστρέφει τη καρδιά

Ατομα, τα οποία είναι μετρίως υπέρβαρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή πάθηση, ακόμη και αν είναι υγιή κατά τα άλλα, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων από δημοσιευμένες μελέτες.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Rik P. Bogers, «ακόμα και αν υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα κατάφερναν να κατεβάσουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη τους σε κανονικά επίπεδα, θα είχαν, πάντα, μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο από τα άτομα με κανονικό βάρος». Επομένως, η παγκόσμια αύξηση του αριθμού των ατόμων, τα οποία είναι μετρίως υπέρβαρα «μπορεί να οδηγήσει και σε πιο συχνή εμφάνιση της στεφανιαίας καρδιοπάθειας», προειδοποίησαν ο Bogers και οι συνεργάτες του.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 21 μελέτες, οι οποίες διερευνούσαν τις επιπτώσεις στην καρδιά από το περίσσιο πάχος. Παρατηρήθηκε ότι σε ένα σύνολο 302.296 συμμετεχόντων στις μελέτες καταγράφηκαν 18.000 καρδιακά επεισόδια και θάνατοι. Εξετάζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα και το κάπνισμα, άτομα τα οποία ήταν μετρίως υπέρβαρα (με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 25 και 29,9) είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 32%, σε σύγκριση με άτομα τα οποία είχαν κανονικό βάρος. «Η επίδραση της παχυσαρκίας στην πίεση του αίματος και στα επίπεδα χοληστερόλης δεν μπορεί να εξηγήσει συνολικά αυτό το αποτέλεσμα», επισήμανε ο Bogers του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στο Bilthoven της Ολλανδίας. «Αφού λάβαμε υπόψη μας τα επίπεδα της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, είδαμε ότι αυτοί οι οποίοι ήταν μετρίως υπέρβαροι είχαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου κατά 17% και αυτοί οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 49%», επισήμανε ο ερευνητής.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η εξής: όταν κάποιος είναι υπέρβαρος δημιουργείται μια κατάσταση συνεχούς φλεγμονής, χαμηλής κλίμακας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ή μια ανισορροπία σε χημικές ουσίες του αίματος, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θρόμβωση.

Αρχείο Αναρτήσεων