Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Περιφερική αρτηριοπάθεια

Μελέτη δείχνει ότι λίγα άτομα γνωρίζουν για την περιφερειακή αρτηριακή πάθηση (peripheral artery disease, PAD), μια επικίνδυνη αγγειακή κατάσταση (οι αρτηρίες των σκελών παθαίνουν στένωση ή φράσσονται από λιπούχες αποθέσεις μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τα σκέλη) από την οποία πάσχουν οκτώ εκατομμύρια Αμερικανών.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο στα σκέλη κατά το βάδισμα, αναπηρία και κακή ποιότητα ζωής. Φραγμένες αρτηρίες των σκελών, οι οποίες μπορoύν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό, μπορούν να είναι προειδοποίηση για το ότι και άλλες αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της καρδιάς και του εγκεφάλου, μπορούν να είναι επίσης φραγμένες, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μελέτη σε ΗΠΑ

Σε μελέτη 2.501 ενήλικων ατόμων μεγαλύτερων από την ηλικία των 50 ετών, οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο 25% γνώριζαν για την ασθένεια. Συγκριτικά, 74% ήξεραν για το εγκεφαλικό επεισόδιο και 67% γνώριζαν για την καρδιακή νόσο και για την καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ενήλικες στη μελέτη ήταν περισσότερο ενήμεροι για σχετικώς σπάνιες ασθένειες που επηρεάζουν πολύ λιγότερα άτομα παρά για την PAD, όπως η νόσος του Lou Gehring, η κυστική ίνωση και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ακόμα και μεταξύ ατόμων, τα οποία ήταν ενήμερα για την ασθένεια, η γνώση για τα συμπτώματα και τους κινδύνους ήταν φτωχή. Τα μισά από αυτά τα άτομα δεν ήξεραν ότι ο διαβήτης και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για την PAD και λιγότερα από 1 στα 4 άτομα ήξεραν ότι η PAD έχει σχέση με κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μόνο 1 στα 7 άτομα ήξερε ότι η PAD μπορούσε να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό σκέλους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation της Journal of the American Heart Association.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, όπως και κάθε επαγγελματία υγείας και σύστημα φροντίδας υγείας σ’ αυτή τη χώρα», είπε ο δρ Alan T. Hirsch στο Reuters Health. «H απόδειξη της κακής ενημέρωσης του κοινού για την ασθένεια –μιας, από τις συνηθέστερες καρδιαγγειακές νόσους, οι οποίες έχουν σχέση με υψηλό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τη ζωή και τα σκέλη– είναι εντυπωσιακή», πρόσθεσε ο επιστήμονας, ο οποίος είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Εθνικής Ενωσης για την PAD και διευθυντής του προγράμματος της ιατρικής αγγείων στο Ινστιτούτο Καρδιάς της Μινεάπολης στη Μινεσότα. «Η άγνοια για την αρτηριακή νόσο, είναι σαν να αγνοείται το καρδιαγγειακό ισοδύναμο όλων των καρκίνων εκτός αυτού του εγκεφάλου». Ευτυχώς το κοινό μπορεί τώρα να μάθει πώς να προλάβει την PAD.

Αρχείο Αναρτήσεων