Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η παχυσαρκία οδηγεί και σε αναπηρία

Τα αναπτυγμένα κράτη με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, δηλαδή έναν όλο και πιο γερασμένο πληθυσμό, υφίστανται πλέον τις συνέπειες της παχυσαρκίας, που είναι από αναπηρίες μέχρι χρόνιες νεφρικές νόσους, επισήμαναν πρόσφατα ερευνητές. «Η παχυσαρκία είναι περισσότερο επικίνδυνη για την υγεία των γεροντότερων από ό,τι υποπτευόμαστε στο παρελθόν», είπε η Dawn Alley της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, της οποίας η μελέτη παρουσιάζεται στη Journal of the American Medical Association.

«Ενα ηλικιωμένο άτομο, που υποφέρει από παχυσαρκία σημαίνει ότι έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να μπορέσει να περπατήσει μέχρι την κύρια είσοδο ή να μεταφέρει μια σακούλα του σούπερ μάρκετ», είπε. Μια άλλη ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στο ίδιο περιοδικό, αναφέρει ότι η χρόνια νεφρική νόσος βαίνει αυξανόμενη στις ΗΠΑ, εξαιτίας αυξήσεως της παχυσαρκίας, της υψηλής πίεσης του αίματος και του διαβήτη, που οδηγούν σε μεγαλύτερη ζήτηση νεφρικής διάλυσης και μεταμοσχεύσεων οργάνων.

Η έρευνα

Η μελέτη από την Πενσυλβανία που συνέκρινε στοιχεία από κυβερνητική ανασκόπηση της υγείας, η οποία περιέλαβε 10.000 άτομα ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερα, βρήκε την παχυσαρκία σε άνοδο μαζί με έλλειψη ικανότητας για βάδισμα λίγων τετραγώνων ή ακόμα αδυναμία να κάνουν 10 βήματα, ή ακόμα να σκύψουν ή να σηκώσουν βάρος μετρίου μεγέθους, να περπατήσουν μεταξύ δωματίων ή να σταθούν όρθια από πολυθρόνα χωρίς χέρια.

Τέτοια λειτουργική αδυναμία δεν άλλαξε σημαντικά μεταξύ ατόμων κανονικού βάρους, αλλά αυξήθηκε μεταξύ παχύσαρκων ατόμων κατά 5,4%, με αύξηση μέχρι 42,2% για άτομα που μελετήθηκαν μεταξύ του 1999 μέχρι το 2004, συγκριτικά προς 36,8% σε δείγμα πριν από πέντε χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι δύο παράγοντες έχουν πιθανότητα να συμβάλουν στην αύξηση της έλλειψης ικανότητας μεταξύ ηλικιωμένων, παχύσαρκων ατόμων», είπε η δρ Virginia Chang, η οποία εργάστηκε επίσης στη μελέτη. «Κατ’ αρχήν, κάποιοι ενδεχομένως ζουν περισσότερο μαζί με την παχυσαρκία τους εξαιτίας καλύτερης ιατρικής φροντίδας και δεύτερον κάποιοι γίνονται παχύσαρκοι σε μικρότερες ηλικίες σε σύγκριση προς το παρελθόν. Και στα δύο παραδείγματα, τα άτομα ζουν με παχυσαρκία περισσότερο. Κατάσταση που αυξάνει την πιθανότητα για αναπηρίες», ανέφερε η δρ Chang.

Η μελέτη νεφρικής νόσου, βασισμένη σε ανασκόπηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την υγεία που συμπεριέλαβε περισσότερα από 28.000 άτομα, βρήκε ότι η επικράτηση της χρόνιας νεφρικής νόσου αυξήθηκε στο 13% ατόμων που μελετήθηκαν από το 1999 μέχρι το 2004, σε σύγκριση με το 10% ατόμων που μελετήθηκαν από το 1988 μέχρι το 1994. Αλλά η ενημέρωση για το πρόβλημα παραμένει περιορισμένη στο κοινό. Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση στη γήρανση του αμερικανικού πληθυσμού και στην άνοδο της συχνότητας της παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και σε αυξημένη πίεση του αίματος.

Η χρόνια νεφρική νόσος προσδιορίζεται με μέτρηση επιμένουσας περίσσειας πρωτεΐνης στα ούρα και της ποσότητας των υγρών που διηθούνται από τα νεφρά.

Η παρακολούθηση αυτών που οδηγούν σε τελικό στάδιο είναι κρίσιμη «ιδιαιτέρως δεδομένης της αύξησης της επικράτησης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της υπέρτασης, τους κύριους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφροπάθεια», έγραψαν οι ερευνητές.

Αρχείο Αναρτήσεων