Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ασπιρίνη και στατίνες κατά καρκίνου

Ασπιρίνη και στατίνες αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην ευεργετική τους επίδραση καταλήγουν παλαιότερες και νεότερες διεθνείς μελέτες που δείχνουν ότι η χορήγηση ασπιρίνης σε μικρές ποσότητες σε συνδυασμό με τις στατίνες που καταπολεμούν τη χοληστερίνη, αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου όταν αυτός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. «Γονίδιο είναι εκείνο που προάγει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και προκαλεί μεταστάσεις απέδειξε πρόσφατη μελέτη της γαστρεντερολογικλής κλινικής του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», εξήγησε χθες ο καθηγητής παθολογίας-γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κουντουράς

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες η χρήση μεγάλων δόσεων ασπιρίνης επί 5 έως 6 χρόνια συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου. Νεότερες μελέτες ωστόσο που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο, αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη σε μικρές δόσεις αλλά σε συνδυασμό με τις στατίνες αναστέλλουν τον καρκίνο. «Η χοληστερίνη μεταβολίζεται στο παχύ έντερο και είναι καρκινογόνος. Για τον λόγο αυτό η δράση των στατινών αποδεικνύεται ευεργετική», διευκρίνισε ο κ. Κουντουράς. «Παράλληλα η ασπιρίνη καταπολεμά τα ογκογονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα να αναστέλλει την ανάπτυξή του όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο».

Η κακοήθης νόσος τόσο στο παχύ έντερο όσο στον οισοφάγο και στο πάγκρεας παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα ο καρκίνος του στομάχου έχει σημειώσει αισθητή μείωση.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκρίζωση του καρκινογόνου ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, αλλά και στον περιορισμό των καρκινογόνων περιβαλλοντικών παραγόντων (συντήρηση τροφών με ψύξη, αποφυγή παστών και καπνιστών κ.ά.). Ταυτόχρονα σημαντικές είναι οι εξελίξεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία των νόσων του πεπτικού συστήματος (έλκος δωδεκαδακτύλου, καρκίνος παγκρέατος και ήπατος, παχέος εντέρου, στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.) ενώ οι εξελίξεις της έρευνας σε μοριακό επίπεδο δίνουν ελπίδες για αποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος.

Αρχείο Αναρτήσεων