Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Οι χρήση των βιταμινών

Ολοι μας μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι οι βιταμίνες είναι καλές για την υγεία μας. Υστερα από μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι οι μεγάλες δόσεις κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα, πολλοί από μας αισθανόμαστε μπερδεμένοι σχετικά με το τι είναι καλό να παίρνουμε και τι όχι ανάλογα με την ηλικία μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός ανάλογα με την ηλικία έχει ανάγκη από διαφορετικές βιταμίνες.
Ηλικία 1-6 ετών: οι βιταμίνες Α, Β, C και D, καθώς επίσης το ασβέστιο, ο σίδηρος και τα λιπαρά οξέα Ω-3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της όρασης, του νευρικού συστήματος, των οστών και του εγκεφάλου. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται μέσα από την ισορροπημένη διατροφή που υποδεικνύουν οι παιδίατροι.
Ηλικία 7-10 ετών: η βιταμίνη Α παραμένει απαραίτητη για την όραση των παιδιών, καθώς επίσης και η βιταμίνη Β, αφού συμβάλλει στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου μέσω των λαχανικών, όπως άλλωστε και το ασβέστιο, δεδομένου ότι τα οστά αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς σε αυτή την ηλικία. Τα αβγά που είναι εμπλουτισμένα με Ω-3 βελτιώνουν την πνευματική ευστροφία. 
Ηλικία 11-18 ετών: η βιταμίνη Α είναι σημαντική και σε αυτή την ηλικία, αυτή τη φορά για το δέρμα. Για την ανάπτυξη των μυών οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη σιδήρου, ενώ για την επανόρθωσή τους, τη λήψη βιταμίνης Β6. Ακόμα, το φολικό οξύ συμβάλλει στον έλεγχο της κυκλοθυμίας, που είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας. 
Ηλικία 19-50 ετών: η βιταμίνη Α βοηθάει στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το φολικό οξύ και τα λιπαρά οξέα Ω-3 είναι απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, ο σίδηρος καταπολεμά το αίσθημα της ατονίας.
Ηλικία 50 ετών και άνω: η βιταμίνη Α που υπάρχει άφθονη στο συκώτι και τα κρεμμύδια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το δέρμα και την καρδιά. Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών και τα Ω-3 προστατεύουν από τη δημιουργία θρόμβων.

Αρχείο Αναρτήσεων