Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η διακοπή του καπνίσματος δεν σημαίνει απαραίτητα επιπλέον κιλά

Οι ειδικοί ανατρέπουν το μύθο και υποστηρίζουν ότι αν κανείς μπει σε πρόγραμμα με διάθεση να κερδίσει τη μάχη, τότε μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό του χωρίς να φορτώσει τη ζυγαριά του.
Διατηρηθείτε κομψοί: Η νικοτίνη καίει θερμίδες και κόβει την όρεξη. Γι� αυτό όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια, χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα νικοτίνης. Καλύπτουν την έλλειψη της ουσίας, ενώ παράλληλα δίνουν πίστωση χρόνου μέχρι να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. «Ναι» στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι και τα αβγά. Αντί για γλυκό προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα.
Περιορίστε την επιρροή των παρορμήσεων: Μην πέφτετε με τα μούτρα σε ό,τι βρείτε στο ψυγείο. Προτιμήστε «κάτι μικρό», π.χ. ένα φρέσκο φρούτο, δυο-τρία αποξηραμένα φρούτα, ένα γιαούρτι με λίγο μέλι. Ή ικανοποιήστε την πείνα σας με light προϊόντα. Ισως σας βοηθήσουν κάποια συμπληρώματα διατροφής.
Μην ξεχάσετε τη βιταμίνη C: Οι καπνιστές έχουν έλλειψη βιταμίνης C. Για να καλύψουν το κενό πρέπει να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Η αύξηση της βιταμίνης βοηθά στη διαδικασία απεξάρτησης από το κάπνισμα.
Οργάνωση γευμάτων: Το πρωινό, ασπίδα κατά της σωματικής κόπωσης, μπορείτε να το πάρετε την ώρα που συνήθως ανάβατε το πρώτο τσιγάρο στη δουλειά. Για το μεσημεριανό επιλέξτε κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα. Οσο για το βραδινό, πρέπει να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ιδανικό γεύμα θεωρείται η σαλάτα και η σούπα.
Βρείτε μη διατροφικές «επιβραβεύσεις»: Το τσιγάρο είναι το βραβείο των ενήλικων καπνιστών σχεδόν για όλα. Ετσι, όταν κόβεται, συνήθως αντικαθίσταται με παχυντικές λιχουδιές, με τα γνωστά ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Είναι πιο έξυπνο τη στιγμή που καταλαβαίνετε ότι σας λείπει να παίζετε με μαλακές, αντιστρεσογόνες μπαλίτσες ή το στυλό που κρατάτε στα χέρια σας.
Ασκηθείτε: Η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί ψυχολογικό και σωματικό στρες, γεγονός που εξηγεί και την επιθετικότητα των πρώην καπνιστών. Για να εκτονωθείτε κάντε σπορ.

Αρχείο Αναρτήσεων