Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υψηλή χοληστερίνη - Θεραπεία

Ένας στους δύο Έλληνες εμφανίζει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Κακή διατροφή, καθιστική ζωή και κληρονομικότητα αυξάνουν τα λιπίδια στο αίμα και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Απαντήσεις μας δίνει ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Β Καρδιολογικής κλινικής της Ευρωκλινικής, Δημήτρης Ρίχτερ:

Πόσους Έλληνες αφορά το πρόβλημα της χοληστερίνης;

Δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα, ο «Μήνας Χοληστερόλης» του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας σε 35.000 άτομα και η «Μελέτη Αττική» από την Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Αθήνας σε 3.500 άτομα, έδειξαν ότι περίπου το 45% των ενήλικων Ελλήνων παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Στοιχεία
Αν λάβουμε υπόψη πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεισφέρουν στο 50% της ολικής θνησιμότητας στην Ελλάδα και πως η δυσλιπιδαιμία είναι, αν όχι η κυριότερη, από τις κυριότερες αιτίες καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο υψηλό ποσοστό είναι αυτό και γιατί η Ελλάδα είναι δυστυχώς η μόνη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα δεν παρουσιάζουν πτωτική πορεία.

Τι γίνεται με τα παιδιά;

Στα παιδιά, το πρόβλημα της χοληστερόλης έχει συνήθως γονιδιακή συνιστώσα. Μην ξεχνάμε πως τα δύο τρίτα των επιπέδων ολικής χοληστερόλης παράγονται στο ήπαρ και αν κάποιος έχει ένα γονίδιο που παράγει αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, αυτό θα εμφανιστεί από την παιδική ηλικία.

Το ποσοστό αυτών των παιδιών όμως δεν είναι μεγάλο. Αυτό που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα με τα παιδιά είναι η παιδική παχυσαρκία που σημαίνει έναν παχύσαρκο και δυνητικά υπερτασικό και δυσλιπιδαιμικό ενήλικο. Η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες τρεις χώρες παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη με αυξητικές δυστυχώς τάσεις.

Ποια είναι η επίπτωση του σύγχρονου τρόπου ζωής;

Το περιβάλλον γύρω από τον άνθρωπο άλλαξε πάρα πολύ γρήγορα και αυτός δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σε όλες σχεδόν τις εποχές το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής ήταν η λίγη τροφή και η έντονη άσκηση.

Αλλαγές
Ελλείψει αυτοκινήτων, οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα χιλιόμετρα για να μετακινηθούν. Η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα.

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, όμως, το σκηνικό άλλαξε δραματικά. Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί ακόμη και για 100 μέτρα χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν. Το φαγητό είναι στον δυτικό κόσμο ένα είδος εν αφθονία και ειδικά το κακής ποιότητας φαγητό είναι και φθηνό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους.

Αυτή η τρομακτική αλλαγή των τελευταίων 100 - 150 χρόνων ανέτρεψε τα περιβαντολλογικά δεδομένα χιλιετιών και τα γονίδιά μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά. Συνεχίζουν να αποθηκεύουν αμέσως λίπος διότι έχουν μάθει ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες για τη σωματική άσκηση, αλλά δυστυχώς σήμερα η άσκηση δεν έρχεται ποτέ και έρχεται μόνο η επόμενη μερίδα φαγητού.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
- Ποιος είναι ο ρόλος της μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη;

Έχουν συσσωρευτεί πολλές ενδείξεις ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών.

Υπάρχει, σήμερα, μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα αντιοξειδωτικά, λόγω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η διαδικασία της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών στο αρτηριακό τοίχωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αθηροσκληρυντικών βλαβών. Μη θρεπτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα και τα κρεμμύδια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ειδική δίαιτα, φυτικές στερόλες και φάρμακα

Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν ή δεν θέλουν να αποκτήσουν υψηλή χοληστερίνη;

Συστήνουμε μια ισορροπημένη δίαιτα, την οποία ο ασθενής να μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Αναμένουμε μια μείωση, η οποία κυμαίνεται από 5% έως 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο αναφορικά με τη σχέση διατροφής - χοληστερόλης.

Ύστερα από ενάμιση μήνα, επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις.

Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι ακόμη υψηλά, προσθέτουμε τρόφιμα όπως οι φυτικές στερόλες ή στανόλες, οι οποίες δεν αφήνουν τη χοληστερόλη να απορροφηθεί από τον οργανισμό και μειώνουν τη χοληστερίνη κατά 10% περίπου ακόμη.

Εάν τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι υψηλότερα από αυτά που θα έπρεπε, προσθέτουμε και φάρμακο, το οποίο θα πρέπει να παίρνουμε εφ όρου ζωής ή για ιδιαίτερα μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Από την ώρα που θα το διακόψουμε μέσα σε 40 ημέρες η χοληστερόλη μας θα ξανανέβει στα αρχικά της επίπεδα. Σήμερα ξέρουμε ότι τα φάρμακα για την καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης, με κύριο εκπρόσωπο της κατηγορίας τις στατίνες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ασφαλή ακόμα και για μόνιμη αγωγή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΕΘΝΟΣ

Αρχείο Αναρτήσεων