Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

To άγχος «τρώει» την καρδιά

Αμεσες βιολογικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό έχει η στρεσογόνος εργασία, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Η μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επί του θέματος, κατέγραψε την εξέλιξη της υγείας 10 χιλιάδων Βρετανών εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και εξακολούθησε μέχρι το 1985, ενώ ο οριστικός έλεγχος υγείας των συμμετεχόντων έγινε το 2007.

Οπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται έως 70% σε εργαζομένους ηλικίας μικρότερης των πενήντα ετών που δηλώνουν ότι η δουλειά τούς προκαλεί έντονο στρες. Επίσης αυτοί είχαν λιγότερο χρόνο για να ασκηθούν και να φάνε σωστά, ενώ διαπιστώθηκαν στον οργανισμό τους και σημαντικές μεταβολές σε βιοχημικό επίπεδο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τόσο το πώς ένιωθαν για τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, όσο και τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, της πίεσης του αίματος, καθώς και των επιπέδων κορτιζόλης - της ορμόνης του στρες. Επίσης συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών. Στη συνέχεια καταγράφηκε πόσοι εμφάνισαν στεφανιαία νόσο ή έπαθαν καρδιακή προσβολή, καθώς και πόσοι απεβίωσαν εξαιτίας τέτοιων συμβάντων.

Οπως διαπιστώθηκε, όσοι ανέφεραν ότι απασχολούνταν σε περισσότερο στρεσογόνες εργασίες δεν κατανάλωναν τις αναγκαίες ποσότητες φρούτων και λαχανικών ούτε γυμνάζονταν. Ομως, δεν παρατηρήθηκε αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ.

Επίδραση στην καρδιά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες επιδρούσε στο τμήμα του νευρικού συστήματος που ελέγχει την καρδιά, ρυθμίζοντας τη λειτουργία της και τον ρυθμό της. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι εντελώς άσχετοι του τρόπου ζωής. Οσοι δήλωσαν ότι η δουλειά τούς προκαλούσε στρες είχαν χειρότερη ρύθμιση των καρδιακών τους παλμών.

Επίσης, από το στρες επηρεάζεται μεγάλο τμήμα του ενδοκρινούς συστήματος -το οποίο ευθύνεται για την έκκριση ορμονών- γεγονός που αποδεικνύεται από τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που ανιχνεύεται στους στρεσαρισμένους εργαζομένους. Οι νεαρότεροι, πάντως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασχέτως της θέσης εργασίας τους.BBC

Αρχείο Αναρτήσεων