Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η χοληστερόλη ευνοεί τη συσσώρευση λιπιδίων

Σε άτομα χωρίς συμπτώματα, στα οποία παρατηρείται πάχυνση των τοιχωμάτων των καρωτιδικών αρτηριών, δηλαδή των δύο κύριων αρτηριών, που βρίσκονται σε κάθε μια πλευρά του λαιμού και οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα έχουν σοβαρή σχέση με την παρουσία λιπιδίων στον πυρήνα της πλάκας, η οποία είναι ευάλωτη σε ρήξη, ανακοίνωσαν ερευνητές. «Γνωρίζαμε ότι ο πυρήνας λιπιδίων, ο οποίος έχει σχηματισθεί από αποθέσεις λιπούχων νεκρών ιστών, εντός της αθηροσκληρωτικής πλάκας εγκυμονεί κίνδυνο να προκαλέσει δυσμενές κλινικό συμβάν, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο εάν η πλάκα είναι σε καρωτιδική αρτηρία ή καρδιακή προσβολή, εάν η πλάκα είναι σε στεφανιαία αρτηρία», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Bruce A. Wasserman στο Reuters Health.

Για να ταυτοποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου που έχουν σχέση με τον λιπούχο πυρήνα, ο Wasserman από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του, εξέτασαν άτομα τα οποία συμμετείχαν σε μελέτη αθηροσκλήρυνσης που αναφέρεται επίσης ως σκλήρυνση των αρτηριών.

Λιπούχος πυρήνας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού, MRI και υπολογιστική ανάλυση για να αξιολογήσουν τη σύσταση 214 πλακών με πάχος τουλάχιστον 1,5 χιλιοστών και βρήκαν λιπούχο πυρήνα σε 151 από αυτές τις πλάκες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Stroke. Συγκρινόμενοι με ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα, αυτοί με μέτρια επίπεδα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 2,8 φορές να έχουν λιπούχο πυρήνα, αφού αξιολογήθηκαν και οι παράγοντες ηλικίας, φύλου, υψηλής πίεσης αίματος και διαβήτη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με τα πιο υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 4,6 φορές να έχουν πλάκα με λιπούχο πυρήνα.

Ουδείς από τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, εκτός από την υψηλή χοληστερόλη είχε σχέση με την ύπαρξη λιπούχου πυρήνα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου είναι ο σoβαρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτού του επικίνδυνου χαρακτηριστικού της πλάκας», συμπέρανε ο Wasserman. «Αυτό επιβεβαιώνει κάτι που μας είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή η ελάττωση της χοληστερόλης ενός ατόμου εμποδίζει το σχηματισμό της πλάκας και περιορίζει τον κίνδυνο για ένα δυσάρεστο κλινικό συμβάν».

Αρχείο Αναρτήσεων