Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Για πρώτη φορά σε 25 χρόνια, αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρδιοπάθειες λόγω φραγμένων αρτηριών

Επί δεκαετίες, η συχνότητα θανάτων από καρδιοπάθεια εξαιτίας φραγμένων αρτηριών ελαττωνόταν συστηματικά στις ΗΠΑ. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η καθοδική αυτή πορεία έπαψε στους άντρες κάτω από τα 45 έτη, ενώ έχει αυξηθεί ελάχιστα και για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το τι στραβό συνέβη, αλλά νομίζουν ότι πρέπει ίσως να ενοχοποιηθούν η αύξηση της παχυσαρκίας και άλλων παραγόντων κινδύνου. Η συχνότητα θανάτων θα πρέπει να καταγραφεί επί μερικά χρόνια, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή είναι η αρχή μιας τάσης.

Εάν όμως τα στοιχεία από νέα μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα ισχύουν, μπορεί να είναι μια πρώτη επίπτωση από την κλιμακούμενη παχυσαρκία και τον διαβήτη στη θνητότητα των Αμερικανών, είπε ο Wayne Rosamond, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και ειδικός στη στατιστική της καρδιοπάθειας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι προάγγελος των μελλοντικών εξελίξεων» είπε. Είναι βέβαιο ότι η συνολική τάση παραμένει θετική: Από το 1980 μέχρι και το 2002 η συχνότητα θανάτων από φραγμένες καρδιακές αρτηρίες μειώθηκε στο ήμισυ για τους άνδρες και τις γυναίκες πάνω από 35 ετών. Στις βελτιώσεις θεραπευτικών αγωγών και στα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων μειώσεως της χοληστερόλης, ανήκει η έγκαιρη διάγνωση.

Αλλά αυτά που συμβαίνουν στους νεότερους ενήλικες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, είπε ο Anthony DeMaria, εκδότης του περιοδικού Journal of the American College of Cardiology, που δημοσιεύει τη μελέτη.

«Εχουμε μια πολύ αισιόδοξη εικόνα για το πώς πορεύονται τα πράγματα στον πόλεμο κατά των καρδιαγγειακών νόσων», είπε. «Θεωρώ αυτό το άρθρο σαν κλήση αφύπνισης, που λέει ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του πληθυσμού –του αμερικανικού και πιθανώς άλλων εθνικοτήτων- που έχει ανάγκη κάποιας προσοχής».

Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτων στις ΗΠΑ. Σκοτώνει σχεδόν 700.000 άτομα τον χρόνο. Σχεδόν 500.000 από αυτούς τους θανάτους αποδίδονται σε στεφανιαία καρδιοπάθεια, στην οποία λίπος και πλάκα φράσσουν τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Καρδιακές προσβολές προκαλούνται συχνά. Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να δημιουργηθούν επικίνδυνα φραξίματα. Περίπου 93% των θανάτων συμβαίνουν σε άτομα 55 ετών ή μεγαλύτερα. Αλλά συνδυασμοί παραγόντων -συμπεριλαμβανομένων της κληρονομικότητας, της παχυσαρκίας και της υψηλής χοληστερόλης- είναι μερικές φορές μοιραίοι για νεότερους ενήλικες. Το 2002, περίπου 25.000 άντρες και 8.000 γυναίκες ηλικίας 35 μέχρι 54 ετών έχασαν τη ζωή τους από στεφανιαία καρδιακή νόσο. Η νέα μελέτη εξέτασε τις αμερικανικές στατιστικές για θανάτους που έχουν σχέση με τις αρτηρίες σε ενήλικες ηλικίας 35 ετών και μεγαλύτερους για τα έτη 1980 μέχρι και το 2002, έτη για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Οταν οι ερευνητές -από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα και στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ- συνέκριναν ηλικιακές ομάδες, τότε διαπίστωσαν τις διαφορές.

Βρήκαν ότι η συχνότητα θανάτων για τις γυναίκες ηλικίας 35 μέχρι 44 ετών αυξήθηκε από το 1997 μέχρι το 2002. Τη χρονιά αυτή η συχνότητα ήταν 8,2 ανά 100.000 άτομα, που ήταν η μεγαλύτερη από το 1987.

Σε πραγματικούς αριθμούς, η αύξηση είναι πολύ μικρή – περίπου εκατό περισσότεροι θάνατοι γυναικών το χρόνο, σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τα αποτελέσματα είναι στατιστικώς σημαντικά και θεμιτή η αιτία για ανησυχία, είπε ο Wayne Giles, διευθυντής του τμήματος CDC για την υγεία των ενήλικων και της κοινότητας, ο οποίος συνέκρινε τον αριθμό προς τους θανάτους όλων των επιβατών σε ένα μετρίου μεγέθους τζετ. «Σαν να συντρίβεται κάθε χρόνο ένα αεροπλάνο MD-88», είπε.

Τα ποσοστά των ανδρών ηλικίας 35 μέχρι 44, τα οποία είχαν ελαττωθεί επί χρόνια, ήταν σχετικώς αμετάβλητα τα τελευταία λίγα χρόνια της περιόδου της μελέτης. Η συχνότητα ήταν 26 θάνατοι ανά 100.000 σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα το 2002.

http://www.kathimerini.gr/

Αρχείο Αναρτήσεων