Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Αύξηση των καρδιολογικών παθήσεων

Ετησίως 40.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας

Οι πρωτιές στο κάπνισμα και στην παχυσαρκία που κατέχει η Ελλάδα έχουν ως συνέπεια την αύξηση των καρδιολογικών παθήσεων. Σαράντα χιλιάδες νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 10.000-15.000 θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας. Βασική αιτία αποτελεί η δυσλιπιδαιμία από την οποία πάσχει το 50% των Ελλήνων. Η πάθηση αυτή επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης που καταλήγει σε στεφανιαία νόσο και έμφραγμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη προληπτικών μέτρων (αλλαγή τρόπου ζωής με μεσογειακή δίαιτα και άσκηση) από τους ίδιους τους πολίτες κρούει ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ κ. Απόστολος Ευθυμιάδης. Αφορμή για τις επισημάνσεις αποτελεί το 4ο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που δίνει την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς για δωρεάν καρδιολογικές ιατρικές εξετάσεις στο «Μακεδονία Παλάς» όπου αρχίζουν σήμερα οι εργασίες. Σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ομάδα γιατρών θα μετράει επιτόπου το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, την καλή (HDL) και την κακή (LDL) χοληστερίνη, την πίεση του αίματος, το βάρος αλλά και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Συμπτώματα

«Η σωστή ενημέρωση και η λήψη προληπτικών μέτρων αποτελούν την «ασπίδα» προστασίας απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η αθηροσκλήρωση», επισημαίνει ο κ. Ευθυμιάδης, η οποία μπορεί να διαγνωστεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, από τα… μάτια και το δέρμα. Αλλοιώσεις στους οφθαλμούς και παραμορφώσεις του δέρματος μαρτυρούν την ύπαρξη δυσλιπιδαιμίας. «Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή οι διαταραχές της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της καλής χοληστερίνης HDL, είτε από μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλα μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης), επηρεάζει τα μάτια και ειδικότερα την αμφιβληστροειδική μικροκυκλοφορία. Οι οφθαλμικές διαταραχές εμφανίζονται σαν τα μικρά κίτρινα σημαδάκια κάτω από το μάτι.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά με δυσλιπιδαιμία, επισήμανε ο κ. Ευθυμιάδης. Εάν δεν γίνουν εγκαίρως εξετάσεις, το παιδί μεγαλώνοντας είναι πιθανό να υποστεί έμφραγμα. Καινούργιο όπλο κατά της δισλιπιδαιμίας θα αποτελέσει ένα νέο φάρμακο που αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το 2009. Το φάρμακο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Ευθυμιάδης (νικοτινικό οξύ και λαροπιπράντης βραδείας αποδέσμευσης), αυξάνει σημαντικά την καλή χοληστερίνη.

dot_clear

Αρχείο Αναρτήσεων