Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ένα κιλό την εβδομάδα!

Διατροφή, κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ύπνου: Τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε και τι μπορείτε να αποφύγετε, για να αισθάνεστε ζωντάνια και ευεξία όλη την ημέρα. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται ότι αισθάνονται κουρασμένοι. Και οι περισσότεροι το αποδίδουν στα ωράρια εργασίας, στις μετακινήσεις στην πόλη, στο στρες και άλλες παραμέτρους της καθημερινότητας. Σωστά! Αλλά εν μέρει!

Οι ουσιαστικοί ένοχοι είναι οι δικές μας καθημερινές συνήθειες από τη διατροφή μέχρι και τον ύπνο. Απλώς δε φροντίζουμε τον οργανισμό μας όσο πρέπει και επιτρέπουμε μεγαλύτερη έκθεση στις αρνητικές συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ποιά είναι τα καλά νέα; Τα καλά νέα είναι ότι παρατηρώντας τις καθημερινές μας συνήθειες και χωρίς να καταφύγουμε στους γιατρούς και τις πολυβιταμίνες, μπορούμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Ιδού λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αποφύγουμε για να μη ξανανιώσουμε κουρασμένοι ποτέ:

Ενέργεια

Ναι: Βάλτε περισσότερη ενέργεια στη διατροφή σας ειδικά το πρωί. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακά πλούσια πρωινά που περιέχουν γαλακτοκομικά, δημητριακά, μέλι και φρούτα. Η ποικιλία είναι απαραίτητη για να δώσετε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά στοιχεία που θα το βοηθήσουν να αξιοποιήσει την ενέργεια.

Όχι: Κόψτε το κάπνισμα ή μειώστε το στα επίπεδα του κοινωνικού καπνίσματος. Δηλαδή ενδώστε μόνο όταν βγαίνετε. Το κάπνισμα εκτός από τα διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ευθύνεται και για τη μειωμένη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς δηλαδή στην έλλειψη ενέργειας.

Πρόγραμμα διατροφής

Ναι: Ρυθμίστε το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής σε μικρά και τακτικά γεύματα περίπου τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρείται την ενέργεια και τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες σε σταθερά επίπεδα και να αποφύγετε τις «πτώσεις και τις επαναφορές τάσης».

Όχι: Μην τρώτε στο αυτοκίνητο, μπροστά στον υπολογιστή του γραφείου, στο δρόμο ή όταν κατά τύχη βρεθεί θέση στάθμευσης μπροστά σε φούρνο με ζεστές τυρόπιτες. Οι εναλλαγές μεγάλων-μικρών περιστασιακών γευμάτων οδηγούν στην απώλεια ελέγχου του τι και πόσο τρώτε και αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό.

Ενυδάτωση

Ναι: Να πίνετε νερό σε καθημερινή βάση γιατί αυτό είναι το υγρό που εξασφαλίζει τη μέγιστη ενυδάτωση του οργανισμού (σημ. αθλητικά ποτά μόνο αν γυμνάζεστε). Με τη σωστή ενυδάτωση εξασφαλίζεται η λειτουργία του μεταβολισμού και αυτό σημαίνει ενέργεια και ευεξία.

Όχι: Μην πίνετε ακατάσχετα ποτά που έχουν διουρητικές ιδιότητες όπως ο καφές. Αφυδατώνουν!

Διατροφή σε λιπαρά

Ναι: Πείτε ναι στα φυτικά λιπαρά. Εκτός των άλλων συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ιδανικά λιπαρά γι' αυτό είναι τα περίφημα Ω-3 που βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα και βεβαίως στα ψάρια.

Όχι: Μην ενδίδετε στα ζωικά λιπαρά στα οποία στηρίζεται κατά βάση η μεσογειακή κουζίνα. Καλά τα παστίτσια με τη διπλή στρώση μπεσαμέλ και τα μπουτάκια από κοτόπουλο αλλά δεν είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Σωματική άσκηση

Ναι: Αν δεν έχετε γυμναστεί ποτέ, καιρός να αρχίσετε ακόμα και αν αυτό σημαίνει περπάτημα σε μέσο και γρήγορο ρυθμό. Αν γυμνάζεστε όσο σας επιτρέπει η «εβδομάδα» σας απλώς φροντίστε αυτόν το χρόνο να το αξιοποιείται «αερόβια». Η αερόβια ικανότητα σας είναι το άλφα και το ωμέγα για να «βγάζετε» τη μέρα χωρίς να αισθάνεστε κουρασμένος.

Όχι: Μην περιμένετε από γυμναστικές λύσεις τύπου «ασκήσεις στο γραφείο» ή «σεξ» ή «δύο ορόφους με τις σκάλες την ημέρα» να λύσουν το πρόβλημα σας. Στο μόνο που ίσως θα σας βοηθήσουν είναι να μη «σαπίσετε».

Ξεκούραση - ύπνος

Ναι: Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο και τις συνθήκες για να κοιμηθεί. Χρόνος ίσον πάνω από οκτώ ώρες και συνθήκες ίσον καλή θερμοκρασία (12-22 βαθμούς), απομόνωση από πηγές ήχου -ναι και τα κατοικίδια που σας ηρεμούν- και φωτός !

Όχι: Μην πιστέψετε ποτέ τους μύθους για μεγάλους ηγέτες που κοιμούνται 4 ώρες κλπ. Έρευνες στην Ιατρική Σχολή του University of Pennsylvania έχουν δείξει οι πνευματικές ικανότητες μειώνονται δραστικά με λιγότερες από 8 ώρες ύπνο.

Αρχείο Αναρτήσεων