Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το άγχος αυξάνει τις καρδιaκές παθήσεις

Η πολλή δουλειά τρώει πράγματι τον αφέντη, προειδοποιούν οι επιστήμονες παρέχοντας τις ισχυρότερες ως σήμερα αποδείξεις σχετικά με το ότι το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών αποσυντονίζοντας τα εσωτερικά συστήματα του οργανισμού.

Το νέο εύρημα προέρχεται από μια μακροχρόνια, μεγάλη μελέτη - περιέλαβε 10.000 βρετανούς δημοσίους υπαλλήλους και διήρκεσε 12 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των ερευνητών Ταράνι Τσάντολα, επιδημιολόγο από το University College του Λονδίνου, η νέα μελέτη μαρτυρεί μεταξύ άλλων ότι οι βιολογικές αλλαγές που προκαλούνται εξαιτίας του στρες μπορεί να έχουν πιο ευθεία και άμεση επίδραση στην καρδιά απ΄ ό,τι πιστευόταν.

«Πρόκειται για την πρώτη πληθυσμιακή μελέτη ευρείας κλίμακας που διερευνά την επίδραση του εργασιακού στρες στην υγεία της καρδιάς» σημείωσε ο κ. Τσάντολα και πρόσθεσε: «Ως σήμερα αρκετοί δεν ήταν πεπεισμένοι αν το στρες έχει επίδραση στη βιολογία του ατόμου». Η ερευνητική ομάδα του University College διεξήγαγε επτά διαφορετικές έρευνες στους υπαλλήλους- οι εθελοντές απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, τα καθήκοντά τους, πόσο συχνά έπαιρναν άδεια και πόσο πιεσμένοι αισθάνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι με χρόνιο στρες εμφάνιζαν αυξημένο κατά 68% κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με τους πιο «χαλαρούς». Μάλιστα η σύνδεση φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τα άτομα κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάντολα το εργασιακό στρες οδηγεί το άτομο σε πολύ πιο ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής- κακή διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ και καθιστική ζωή. Οπως παράλληλα προέκυψε, οι στρεσαρισμένοι εργαζόμενοι εμφάνιζαν υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα- πρόκειται για ορμόνη του στρες η οποία όταν ανευρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.

Αρχείο Αναρτήσεων