Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Αυξημένη αρτηριακή πίεση στο 4% των μαθητών της Αθήνας

Το 4% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου της Αθήνας εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αποδίδεται στην κληρονομικότητα, αλλά και σε καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η υπέρταση οδηγεί σε σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ ένας στους έξι υπερτασικούς εμφανίζει σοβαρή δυσλειτουργία και στους νεφρούς. Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, με αφορμή το 1ο Διεθνές Συμπόσιο, με θέμα «Νεφρική Δυσλειτουργία και Καρδιαγγειακές Παθήσεις», το οποίο πραγματοποιείται αύριο στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Στεφανάδης ανέφερε ότι η υπέρταση οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μελέτη της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σε 1.650 υπερτασικούς -είπε- έδειξε ότι το 15,8% των Ελλήνων ενηλίκων υπερτασικών εμφανίζει νεφρική δυσλειτουργία.

Επικαλούμενος τα ευρήματα άλλης μελέτης, ο υπεύθυνος της μονάδας υπέρτασης στο «Ιπποκράτειο» κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, ανέφερε ότι η υπέρταση και ο διαβήτης κρύβονται πίσω από το 80% των ασθενών, οι οποίοι καταλήγουν στον «τεχνητό νεφρό».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νεφρολογίας κ. Δημήτρης Βλαχάκος είπε ότι οι νεφροί συνεργάζονται στενά με την καρδιά. Η οξεία ή χρόνια νόσος του ενός οργάνου προκαλεί οξεία ή χρόνια δυσλειτουργία του άλλου και για τον λόγο αυτόν υπάρχει ο όρος «καρδιονεφρική» νόσος ή «καρδιονεφρικό» σύνδρομο.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι υπερτασικοί με νεφρικά προβλήματα έχουν συχνότερα υπερτροφία στο μυοκάρδιο και αυξημένη σκληρότητα στις αρτηρίες. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος -σημείωσαν- σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος ή αγγειακών επεισοδίων, καθώς και για νεφρική δυσλειτουργία.

Συνδέοντας τη νεφρική με την καρδιακή λειτουργία, ο κ. Στεφανάδης είπε ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι πιο ευάλωτες στην αθηρωμάτωση και συνήθως παρουσιάζουν πολλαπλές στενώσεις με πολύ ασβέστιο.

Αναφερόμενος στη διάνοιξη των αγγείων με «στεντς», ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζονται όπως και εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα με τους νεφρούς, αλλά τα αποτελέσματα είναι πιο φτωχά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Εθνος

Αρχείο Αναρτήσεων