Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Φαρμακευτική αγωγή παχυσαρκίας

Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται και αυτή στις ελαφρές μορφές παχυσαρκίας. Τα πιο γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ήταν οι αμφεταμίνες οι οποίες λειτουργούσαν μεν σαν  ανορεξιογόνα, είχαν όμως σοβαρές παρενέργειες για τον οργανισμό, και γι’ αυτό το λόγο η κυκλοφορία τους έχει πλέον απαγορευτεί. Άλλα ανορεξιογόνα που επίσης αποσύρθηκαν λόγω σοβαρών παρενεργειών είναι η phentermine και η fenfluramine. Η χορήγηση μικρών δόσεων θυρορμόνης (Τ3, 20 ucg την ημέρα) διευκολύνει την απώλεια βάρους στις περιπτώσεις όπου η παχυσαρκία οφείλεται σε υπερ-θυρεοειδισμό εφόσον συνδυάζεται με δίαιτα.
Τρία νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι το, το Xenical και το Reductil.
Το Reductil (σιμπουτραμίνη), είναι ανορεξιογόνο με δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά διαφορετικό από τις αμφεταμίνες. Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο μειώνοντας την όρεξη κατά 30% και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. Όταν συνδυαστεί με κάποια ήπια δίαιτα και ελαφρά άσκηση, πετυχαίνει σημαντική απώλεια βάρους στο 77% των ασθενών, σε διάστημα 6 μηνών.
Οι σπουδαιότερες παρενέργειες του φαρμάκου είναι η δημιουργία άγχους, νευρικότητας, αϋπνίας, ταχυκαρδίας, υπέρτασης, πονοκεφάλων και ξηροστομίας. Πρέπει πάντα να χορηγείται μετά από ιατρική εξέταση. Αντενδείκνυται σε ασθενείς με καρδιακή νόσο και υπέρταση, ενώ χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση όταν χορηγείται σε άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά λόγω αυξημένης πιθανότητας παρενεργειών.
To Xenical (ορλιστάτη), είναι αναστολέας της παγκρεατικής λιπάσης, ενός ενζύμου που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του λίπους της τροφής. Παρασκευάζεται από τη Roche. Όταν λαμβάνεται λίγη ώρα πριν το γεύμα, πετυχαίνει να μειώσει μέχρι και 30% την απορρόφηση του λίπους της τροφής. Το άπεπτο λίπος αποβάλλεται με τα κόπρανα. Το Xenical είναι κατάλληλο βοήθημα για την απώλεια βάρους σε άτομα με ΔΜΣ 30 ή περισσότερο και σε άτομα με υπερχοληστεριναιμία ή διαβήτη, όπου επιβάλλεται η απώλεια βάρους. Οι μελέτες έδειξαν ότι το 50% των ασθενών εμφανίζει απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο του αρχικού, σε περίοδο 12 μηνών.
H πιο συχνή παρενέργεια του φαρμάκου είναι οι διάρροιες. Η συχνότητα των κενώσεων είναι ανάλογη με την ποσότητα λίπους που περιέχεται στην τροφή. Για να αποφευχθούν οι διάρροιες, η θεραπεία με Xenical πρέπει να συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Παρουσιάζεται επίσης έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E, και Κ.

Η μέση απώλεια βάρους με μια φαρμακευτική θεραπεία φθάνει τα 12-15 κιλά σε διάστημα 6-12 μηνών. Με τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές της διατροφής και των συνηθειών, το βάρος ανακτάται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρχείο Αναρτήσεων